Muralmålningar i Grimsta

Med flashe vinylfärg i en mängd olika kulörer har konstnären Valeria Montti Colque förvandlat fyra väggar i Grimsta till färgstarka och fantasifulla naturbilder. 

Svenska Bostäder arbetar med konst som ett led i att skapa en god boendemiljö i Grimsta. De fyra väggarna utmed Grimstavägen utgörs av entrépartier till de olika gårdarna. De är noga utvalda och binder samman ett större område med flera gårdar. 

– Vi är glada att få egna muralmålningar till Grimsta. Vi tror och hoppas att detta kommer att sätta en varmare, skönare prägel på området. Vi ser fram emot att få ta del av det Valeria har skapat, säger Helene Engholm, distriktschef i Västerort. 

Stockholms stad har genom Stockholm konst arbetat med flera stora muralmålningar de senaste tre åren. 

– Den offentliga konsten möjliggör för oss alla att möta något vi kanske inte är beredda på och som får oss att tänka till. Ökad tillgång till kultur är ett tydligt kulturpolitiskt fokus för staden och konst i det offentliga rummet är en självklar del i det, säger Emilia Bjuggren, kulturborgarråd. 

Valeria Montti Colque har stor kunskap om al fresco-teknik och muralmåleri, men de här fyra muralerna blir hennes första i stadens regi. Motiven föreställer djur och växter som kombineras med färgstarka mönster. Inspirationen har hon hämtat från det närliggande Grimsta naturreservat.

– Jag ville arbeta med djur och natur med tanke på reservatet och den stora skogen här bredvid, det känns spännande att föra in delar av naturen i bostadskvarteren. Och jag gillar starka färger, här blev det regnbågens färger.

– Stockholm konsts muralprojekt går vidare med Valeria Montti Colques färgsprakande verk i Grimsta. Hon har tagit tag i knepiga offentliga rum och får dem att lyfta, säger Mårten Castenfors, chef Stockholm konst. 

Valeria Montti Colque (f. 1978) är utbildad vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Med måleri, collage och stora installationer skapar hon berättelser med inspiration från såväl sitt eget liv som från myter, religioner, film och musik. Hennes verk innehåller ofta symboler och metaforer, där mjukt möter hårt med ena foten i latinamerikansk folkkonst och den andra i målerisk realism. 

Invigning lördag 25 augusti kl. 14
Enprocentsregeln

Enprocentsregeln anger att en procent vid ny-, om- och tillbyggnad i Stockholm stad ska avsättas för konstnärlig gestaltning. Läs mer