Ny konstnärlig gestaltning för Sjöviksskolan

Bella Runes och Jonas Nobels konstnärliga gestaltning för Sjöviksskolan är en inbjudan till en lek med tanken och andra verkligheter. Titeln Träningsläger för föreställningsförmågan sammanfattar konstnärernas intention där två- och tredimensionella former används som poetiska verktyg för att tillsammans träna fantasin i rummet.

 

Med Sisab som beställare och på uppdrag av Stockholm konst har konstnärerna Bella Rune och Jonas Nobel skapat en komplex konstnärlig gestaltning i flera delar för den nya Sjöviksskolan.

Gestaltningen är utförd som platsgjutna terrazzogolv och tillhörande skulpturala objekt i skolans två huvudentréer, matsal, bibliotek samt i en korridor. Terrazzo – konststen, krossad marmor eller annat stenmaterial ingjutet i cement, har gamla anor som konstnärligt material. Med färgade stenar och pigmenterad cement kan den utgöra grunden för uttrycksfulla mosaikmönster. Materialet användes redan av de antika romarna för att skapa vackra, slitstarka vägg- och golvbeläggningar som samtidigt var konstverk.

I korridorens golv har Bella Rune och Jonas Nobel skapat en illusion av solljus som faller in genom fönstren från olika tidsepoker och geografiska platser. Vid varje dörröppning i korridoren har de arrangerat intarsia i golvet som gestaltar ett arkitektoniskt motiv: fasad- eller planritning, sektion och axonometri. Tillsammans med barnen i skolan har konstnärerna utforskat olika objekt som sedan använts som grund till skulpturerna i biblioteket. Gestaltningen som helhet anspelar på den dynamik som uppstår när samma form gestaltas som en tvådimensionell yta respektive ett tredimensionellt objekt. En bok med konstnärernas idéer i dialog med barnen på skolan kommer att publiceras i maj 2020 som del av konstprojektet.

Bella Rune, född 1971, är utbildad vid Chelsea College of Art. Hon är professor i textil konst på Institutionen för konsthantverk på Konstfack. Rune arbetar ofta med storskalig, abstrakt skulptur i vardagliga material som mohairgarn, lycra och mobilappar. Hon är representerad på Moderna Museet, Göteborgs konstmuseum och Malmö konstmuseum m.fl.

Jonas Nobel, född 1970, är utbildad vid Konsthögskolan i Umeå och vid Uppsala universitet. Han är en av grundarna av konstnärskollektivet Uglycute, som bygger sin verksamhet på interdisciplinära samarbeten. Nobels konstnärskap bottnar ofta i historiska källor. Han är representerad på Nationalmuseum, Moderna Museet, Magasin III m.fl.


Invigning: 17 januari 2020

Plats: Årsta Skolgränd 7–9, Årsta
Beställare: Sisab
Konstnär: Bella Rune och Jonas Nobel
Titel: Träningsläger för föreställningsförmågan
Konstprojektledare: Frida Cornell
Enprocentsregeln

Enprocentsregeln anger att en procent vid ny-, om- och tillbyggnad i Stockholm stad ska avsättas för konstnärlig gestaltning. Läs mer