Levande Stockholm

Stockholm konst bidrar i sommar med tre olika konsthändelser i projektet Levande Stockholm. Trafikkontoret har framgångsrikt drivit sommargågator och sommartorg i staden under rubriken Levande Stockholm de senaste åren.

1. ”Uppåt” på Bergsgatan

Tid: 1 juni – 30 september 

Plats: Bergsgatan 17

Beth Laurins optimistiska skulptur ”Uppåt” kunde senast skådas i Vårberg centrum. Från och med nu och fram till och med september sträcker den ut sina armar mot alla som passerar stadens sommartorg i korsningen Bergsgatan och Scheelegatan. Verket, som är 130 cm högt och gjutet i brons, är en förstoring av en figurin på cirka 13 cm. Den beställdes av Stockholm konst och skapades av Beth Laurin med assistans av skulptören Niclas Malmström 2015. Verket ingår i en serie som gestaltar olika känslotillstånd.

Beth Laurin (f. 1935) och hennes skapande är ett stycke svensk konsthistoria. Hennes konst föds ur en obändig nyfikenhet för olika material och deras potential. Formspråket pendlar mellan det figurativa och det abstrakta. Beth Laurin har varit starkt engagerad för jämlikhet. Hennes konst agiterar inte. Den utgår ifrån allas lika värde.

2. Ljudbänken c/o KMH

Tid: 1 juni–10 augusti

Plats: Gustav Adolfs Torg

Ljudbänken c/o KMH är en specialsatsning inom det ambulerande konstprojektet Ljudbänken vars syfte är att skapa ljudkonst för olika platser i Stockholm. Här är projektet ett samarbete mellan Stockholm konst och Kungl. Musikhögskolan, KMH, där fyra studenter sänder varsitt verk, tre veckor vardera. Bänken är utformad i metall och trä som kommer från almar i Humlegården.

De fyra tonsättarna är:

Mattias Hållsten
Titel: Tūla, 2018
Längd: 45 min. Visningsperiod: 1 juni–18 juni

Ljudverket består av syntetiskt genererade orgeltoner, som närmast ändlöst upprepar tonhöjder härledda från en harmonisk övertonsserie. Stycket har varken tydlig början eller slut. Varje lyssnare får därmed en unik upplevelse.Mattias Hållsten är tonsättare och ljudkonstnär som vanligtvis jobbar med syntetiskt genererat ljudmaterial. Han studerar för närvarande elektroakustisk komposition på Kungl. Musikhögskolan och har arbetat både inom traditionella konsertförhållanden och med installationer och performance. Mer på: https://soundcloud.com/mattiash-llsten

Maria Lindström
Titel: The Inner Square, 2018
Längd: 10 min. Visningsperiod: 19 juni–6 juli

Musiken i verket syftar till att flytta fokus från de större historiska händelserna till de enskilda människornas berättelse. Gustav Adolfs Torg ligger mellan Stockholms kändaste byggnader: Kungliga Operan, Kungliga Slottet och Sveriges Riksdag. På dessa institutioner har historiska händelser utspelat sig. Byggnaderna är en viktig del av stadsbilden och de påverkar torgets atmosfär. Torget har dock genom århundraden även varit en plats för människan som individ. I ljudverket får dessa röster berätta sin historia.

Maria Lindström är kompositör och musiker. Hon har bakgrund som folkmusikviolinist och kombinerar element från traditionell folkmusik med elektroakustisk musik i sina kompositioner. Hennes verk har framförts på bland annat Dalarnas Museum, Konserthuset i Stockholm, Førdefestivalen och London Filmfestival. Hon är en av drivkrafterna bakom plattformen Ättiksfabriken Art Space i Falun.

Mer på: https://soundcloud.com/marialindstrom och http://attiksfabriken.tumblr.com/

Daniel M Karlsson
Titel: The Built Environment, 2017
Längd: 60 min. Visningsperiod: 7 juli-24 juli

Verket var ursprungligen skapat för Oyster 2017 – ett seminarium för landskapsarkitektur som undersöker förhållandet mellan natur och mänsklighet utifrån filosofiskt, antropologiskt och praktiskt perspektiv. Människans påverkan på jordens geologi och ekosystem är så global att den nuvarande geologiska epoken föreslås kallas för antropocen, ”människans tidsålder”. Våra handlingar har konsekvenser och genererar många frågor. Är naturen verkligen ”natur” om den är konstgjord? Vad är naturen i ett urbant samhälle? Vilka konsekvenser får naturens försvinnande från människans livsmiljö?

Daniel M Karlsson är tonsättare och musiker, inriktad på textur och klangfärg. Han arbetar huvudsakligen med algoritmisk komposition.

Mer på www.danielmkarlsson.com

Fredrik Mathias Josefson
Titel: What Word Can I Say To Convince You That All My Happiness Is In Loving You? 2018Längd: 37:30 min. Visningsperiod: 25 juli–10 augusti

Fredrik Mathias Josefson har under flera år rört sig i gränslandet mellan ljudkonst och elektroakustiska kompositioner och ifrågasatt begrepp som installation och komposition. Högtalarelementen gör att luften vibrerar och når öronen som ljud. I detta verk har vibrationerna förskjutits från luften till objekten, från det immateriella till det materiella. Verket manifesteras som ett klipp i ett narrativ. Tiden är frusen, men ingenting är stilla – allting vibrerar.

Fredrik Mathias Josefson är utbildad vid Kungl. Konsthögskolan, Kungl. Tekniska Högskolan och Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Han är medlem i Fylkingen och aktiv på Elektronmusikstudion (EMS). Han är engagerad i de internationella experimentella och elektroakustiska musik- och konstscenerna. Hans arbete omfattar digitala och analoga medier. Han bor och arbetar i Stockholm och Hamburg. Mer på: www.mathiasjosefson.com

3. Mobila Galleriet

Tid: 25 juni–27 juli

Plats: Midsommarkransen

Mobila Galleriet är ett litet galleri som man kan ta med sig och köra runt, framtaget av arkitekten Erika Wolters som examensarbete på Arkitekturskolan, KTH 2017. I Midsommarkransen kommer Mobila Galleriet att vistas på flera olika platser under juni och juli, tillsammans med sin värd Elias Aabjerg. Projektet är ett samarbete med Institutionen för Konsthantverk, Textil; fyra mastersstudenter visas stafettvis, en vecka var.

Lourdes González Osnaya

Titel: Utan titel
Material: Lökskal, bivax, majsskal. Visningstid: 25–29 juni

I sitt arbete utgår Lourdes González Osnaya från hur hantverk kan relatera till samhället och fungera som ett redskap i kommunikationen mellan människor, framför allt i ceremoniellt sammanhang. Hon vill väcka tankar och känslor genom att leda vår uppmärksamhet till vardagsvarans poesi. I Mobila Galleriet har hon arbetat med material som har specifika och unika fysiska kvaliteter: lökskal, bivax och majsskal.

Lourdes González Osnaya (f. 1982, Mexiko) är textilkonstnär, tillfälligt baserad i Stockholm. Hon tog examen i Masterprogrammet CRAFT! på Konstfack våren 2018. Hon har tidigare studerat design och hantverk i Mexiko, Japan och Spanien. Mer på: www.luluosnaya.com

DanFong, Wang
Titel: The Sparkle, The Blossom, And The Milky Land, 2018Material: Animation och textila verk. Visningsperiod: 2–6 juli

DanFong Wang visar ett animerat textilverk baserat på broderi och nålad filt. Historien kretsar kring moderskap, kärlek, gullighet, offer, absurditet och humor. Animationen är inspirerad av en buddistisk text och av den bibliska berättelsen om Eva. I galleriet visas även textila objekt.

DanFong Wang (f. 1993) är en textilkonstnär från Taiwan. Hon bor i Stockholm och tog examen i Mastersprogrammet CRAFT! på Konstfack våren 2018. Instagram: danfong_wang

Kristina Lundsjö
Titel: Waste Not, Want Not!
Material: Linne och bomullstyger, pigmentfärg. Visningsperiod: 9–13 juli

Kristina Lundsjö arbetar med en inriktning mot textiltryck. I Mobila Galleriet visar hon måleriska textilcollage av ärvda tyger. I en lekfull och experimentell praktik blandas tekniker som applikation, digitaltryck och screentryck. På detta sätt transformerar konstnären gamla textilier och för dem in i samtiden.

Kristina Lundsjö (f. 1981 i Stockholm) tog examen från Mastersprogrammet CRAFT! på Konstfack våren 2018 och har även en kandidatexamen från Beckmans Designhögskola. Mer på www.kristinalundsjo.com

Hanna Moores
Titel: A Fragile Language
Material: Textil Visningsperiod: 16–20 juli

Hannah Moores undersöker tryckteknikens och mönsters potential att skapa ett språk och en mötespunkt. Genom screen- och stämpeltryck belyser hon ämnen som minne, berättande och den upplevda historien, både personlig och kollektiv. I Mobila Galleriet visar Hannah Moores sin arbetsprocess genom textilprover och tryckta bakgrunder från sina större verk.

Hannah Moores (f.1988) är en brittisk textilkonstnär och tryckdesigner som bor och arbetar i Stockholm. Våren 2018 tog hon examen i Mastersprogrammet CRAFT! på Konstfack

Hon driver sin konstnärliga verksamhet, både individuellt och i samarbeten med andra aktörer, från sin ateljé i Gustavsberg. Mer på: www.hannahmoores.com

Kontakt:

Frida Cornell, curator och projektledare

frida.cornell@stockholm.se

08-508 313 36
Enprocentsregeln

Enprocentsregeln anger att en procent vid ny-, om- och tillbyggnad i Stockholm stad ska avsättas för konstnärlig gestaltning. Läs mer