Pudeln Theo flyttar till Norra Djurgårdsstaden

Till minne av Hundstallet, som fanns i Storängsbotten mellan 1928­ och 2005, har Johanna Karlsson skapat en bronsskulptur av sin hund TheoVerket placeras vid gränsen mellan Kungliga Nationalstadsparken och den växande storstaden där natur och kultur möts.

De kallas människans bästa vänner. Ibland är de mer än det. Barry var en Sankt Bernhardshund som arbetade som räddningshund i Schweiz (1800–1814). Lajka var den första varelsen i omloppsbanan runt jorden 1957. SAR-hundarna (search and rescue) fick en avgörande roll i räddningsaktionen när World Trade Center förvandlades till ett brinnande inferno 2011. Det finns oräkneliga exempel på hundar som hjältar. Ibland är det tvärtom – människor gör stora insatser för att rädda hundar i nöd. 1908 bildades Hundstallet, drivet av den ideella Svenska Hundskyddsföreningen. Under mer än ett sekel har Hundstallet tagit hand om tiotusentals hundar som av olika skäl inte längre kan vara hos sina mattar och hussar. Verksamhetens mål är att de utsatta jyckarna så småningom hittar ett nytt kärleksfullt hem.  

Hundstallet, som fortsätter att drivas i Åkeshov, var åren 1928–2005 beläget i Storängsbotten. Här omhändertogs fler än 25 000 hundar. Till minne av Hundstallet har konstnären Johanna Karlsson skapat en bronsskulptur av sin favorit – pudeln Theo. Det ömsinta djurporträttet, fint modellerat och utfört i ett realistiskt formspråk, träffar rakt in i hjärtat på varje djurvän. Theo är en individ men han är också en symbol för alla starka band mellan människan och hennes fyrbenta vän och följeslagare. 

Känslan för naturens rottrådar och för förbindelsen mellan människan och djurriket genomsyrar Johanna Karlssons konst. Gång på gång har hon gestaltat landskap i miniatyr där detaljer får stå för helheten. Trädskott, små buskar och rakitiska växer. Ömtåliga stjälkar, tunna och samtidigt segstarka rötter mejslas fram i koppartråd, papier maché, gips och pigment. Grenar, kvistar och småkryp återkommer som motiv. Livets vagga tycks finnas i skogen. Skogen andas och lever. 

Johanna Karlsson, född 1968, fick sin utbildning på KV-Konstskola och Hovedskous målarskola och fortsatte på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Hon ställer regelbundet ut och hennes verk finns representerade bl.a. på Moderna Museet i Stockholm. 

Välkommen till invigning!
Tid: Söndag 18 november kl. 13
Plats: Kullen mittemot korsningen Bobergsgatan–Madängsgatan, Norra Djurgårdsstaden. 

Kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) och Magnus Andersson, slottsfogde för Kungl. Djurgårdens förvaltning, inviger till trumpetfanfarer. Hundstallets vänner, konstnären Johanna Karlsson och Mårten Castenfors, chef Liljevalchs/Stockholm konst, är på plats. 
Enprocentsregeln

Enprocentsregeln anger att en procent vid ny-, om- och tillbyggnad i Stockholm stad ska avsättas för konstnärlig gestaltning. Läs mer