Tillfällig skulpturgrupp i Söderstaden

Fastighetsbolaget Klövern stadsutvecklar just nu stora delar av Söderstaden i nära anslutning till Avicii Arena. Inom ramen för utvecklingen av Arenagången har Klövern ingått ett långsiktigt samarbete med Stockholm konst som består av både tillfällig offentlig konst och stöd till nyutexaminerade konstnärer. Först ut är arkitekten Ann Bexelius och musikern Hans Lundquist med skulpturgruppen Ute-gymnopédie.

Först ut är arkitekten Ann Bexelius och musikern Hans Lundquist med sitt första gemensamma arbete, skulpturgruppen Ute-gymnopédie – en kvartett i ljud, gestaltning och rörelse. Igenkännbara föremål får här en ny användning och betydelse utifrån de ljud de kan åstadkomma. Ett badkar, en badanka, boxbollar och stuprör har använts för att skapa stora instrument som bjuder in alla sinnen och kroppen att samspela: muskulatur, balans, musikalitet, lyhördhet och samarbetsförmåga. Inspiration till verket kommer från den antika festivalen Gymnopaedia, som var en årlig festival under antiken som kombinerade fysisk träning, dans och körsång. 

I nära anslutning till skulpturen öppnar Klövern även Ateljén där tre nyutexaminerade konstnärer från Konstfack huserar: Fredda Berg, Hannah Blitz Heyman och Sara Kallioinen Lundgren, under det gemensamma namnet Healthy Competition. Här erbjuds de en sex månader lång residensvistelse för att kunna skapa och producera verk. Under perioden anordnas utställningar, möten och workshops.

Ann Bexelius (f. 1974) har masterexamen i arkitektur från KTH i Stockholm. På ett flertal välrenommerade arkitektkontor har hon ritat och projektlett arbetet med bostadshus, skolor och stadsbyggnad. Ann har även erfarenhet av curatoriell verksamhet, utställningsformgivning och textarbete. Idag är Ann verksam i Atelier Bexelius. 

Hans Lundquist (f. 1962) har solistexamen i klassisk gitarr vid Musikhögskolan i Malmö. Han är verksam kompositör och har spelat i ett flertal konstellationer som tex Ensemble Flatterie. Hans har även arbetat med musik i scensammanhang runt om hela Sverige. Sedan tio år tillbaka projektleder han innovativa kulturprojekt, nu senast Sprida Mening för Sensus/Arvsfonden.

Curator: Frida Cornell
Enprocentsregeln

Enprocentsregeln anger att en procent vid ny-, om- och tillbyggnad i Stockholm stad ska avsättas för konstnärlig gestaltning. Läs mer