1-2-3, 1-2-3, 1-2-3, 1-2-3

Konstnär Bebben Andersson,Rebecka
Teknik/Material Installation, Flagga
Koordinater lat: 59.3410292 long: 18.0531767

Flaggan är en visualiserad andningsövning vid ångesthantering. Att “andas i fyrkant” är ett sätt att lugna sig under en ångestattack. Som visuellt stöd använder man en fyrkant . Det kan vara ett fönster, ett papper, en stolsits eller vad som helst. Fokusera på fyrkanten. Följ den vänstra sidan nedifrån och upp med blicken, medan du långsamt andas in genom näsan. Räkna under tiden till tre. Låt blicken följa linjen från det övre vänstra hörnet till det över högra hörnet medan du håller andan och långsamt räknar till tre. Låt sedan blicken följa fyrkanten från det övre högra hörnet till det nedre högra hörnet medan du långsamt andas ut genom munnen och räknar till tre. Medan blicken går tillbaka till det vänstra nedre hörnet håller du andan i tre sekunder. Fortsätt så under några minuter.

Rebecka Bebben Andersson har i sitt konstnärskap intresserat sig för människans utsatthet i relation till omvärlden. Psykisk sjukdom, mäns våld mot kvinnor, maktlöshet och kontrollerande strukturer är bara några av de erfarenheter många bär med sig. Hur kan vi göra oss fria från eller lära oss leva med de premisser vi har till buds – och går de att förändra? 

Se en film om verket här.

Rebecka Bebben Andersson är utbildad på Kungl. Konsthögskolan, KTH Arkitekthögskolan och inom scenografi på Operahögskolan.