Stygn för symaskin och elektronik

Musiksviten Stygn för symaskin och elektronik är komponerad direkt för symaskin. Inspiration till sviten bottnar i ett ifrågasättande av vilka som får ta plats i ett samhälle och vilkas berättelser som hörs. I sin tvådelade performance på Holger Bloms plats spelar Leo Correia de Verdier på två olika maskiner: 5 september spelar hon på en Brother LS-2125, en traditionell elektrisk symaskin med ett ganska kraftfullt och slamrigt sound, och den 12 september på en Singer trampmaskin från 1906, med subtilare mekanisk och akustisk klang.

Leo Correia de Verdier är en av världens främsta symaskinsmusiker, hon använder avancerad teknik och sequencers för att utveckla symaskinen som instrument. Hennes musik är stram, med skiftande rytmiska mönster. I sitt konstnärliga arbete med symaskiner vill hon fånga upp och lyfta musiken i vardagssysslornas ljud.

Leo Correia de Verdier (f. 1980) är kompositör, konstnär och musiker. Hon skriver för de flesta sorters ensembler, från instrument som solooboe och harpa, symaskin och elektronik, till kör och orkester. Hon har komponerat musik för Hidden Mother, Stockholms Läns Blåsarsymfoniker och kvartetten Pärlor för svin med flera. Hon är utbildad på Kungl. Musikhögskolan, Janáčkova konservatoř i Ostrava i Tjeckien och musikhögskolan i Piteå.