Färgstark Kurre på Ripsavägen

Förskolan på Ripsavägen 44 i Högdalen har sin lekplats på en innergård. Med "Kurre" flyttar konstnärsduon SIMKA, Simon Häggblom och Karin Lind, in en förvandlad och färgstark natur i form av orange granar, en ekorre och blå blad.

44:ans innergård är ett klassiskt atrium med himlen till tak och runt gården ligger rummen med förskoleverksamheten. Barnen på förskolan, som ligger mellan Örby och Högdalen, gör dagliga utflykter till parker och naturmiljöer och hämtar inspiration för lek där. Innergården ska uppmuntra deras kreativitet och stimulera den motoriska utvecklingen. Men gården är också ett blickfång för grannarna ovanpå, ett vård- och omsorgsboende.

Det är förskolan själv som tagit initiativet till konsten genom att spara egna medel. Stockholm konst har sedan bidragit med projektledning och ytterligare medel. Den 24 september är det invigning, stadsdelsdirektören Lena Lundström Stoltz talar och förskolechef Marie Lonér Månsson klipper det röda bandet till trumpetfanfarer. Lena From, projektchef på Stockholm konst, presenterar konsten.

Skulpturen Kurre består av tre större bladformade betongskivor i tre olika nivåer och tre olika blå nyanser. En av skivorna har orangeröda prickar. På skivorna står lysande orange aluminiumgranar med rund bas. Basen är blankpolerad så att ljus och skugga från himlen och omgivningen speglas. En orange ekorre sitter på det lägsta bladet.

SIMKA är projektnamnet för Simon Häggbloms och Karin Linds gemensamma verksamhet där de kombinerar sitt kunnande inom bildkonst, scenografi och landskapsarkitektur. Simon Häggblom är född 1953 på Åland, landskapsarkitekt som gärna lyfter in skulpturala inslag i omgivningen. Karin Lind är född 1959 i Stockholm, utbildad skulptör och scenograf som bland annat gjort scenografier för Cullbergbaletten och Unga Klara.

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.