Gatukonst på Slussen

Ett nytt konstprojekt, som fått namnet OMSTart, har satts igång på Slussen. I sommar kan allmänheten se ett gatukonstverk växa fram runt den glasade delen av det runda huset mitt på Slussen, f d Kolingsborg.

Ledande representanter för den svenska graffitiscenen bjuds in att gestalta den cirkelformade konstytan. Arbetet har sin utgångspunkt i graffitimåleriets gemensamma bildspråk och alla inblandade målar i, under, bredvid och över varandra i ett stort collageliknande verk.

Processen är öppen för alla att betrakta och följa, och resultatet visas därefter färdigt i sin helhet under några veckor. Hela arbetet filmas och tonsätts med hjälp av olika artister, filmare och producenter.

– Detta är en introduktion till graffitins möjligheter då det hanteras som konst. Det är inget bestående ingrepp i staden utan ett tillfälligt projekt, men kan bli ett utflyktsmål för både stockholmare och besökare, hoppas Stockholm konsts chef Mårten Castenfors.

En tänkbar fortsättning för följande år är att internationella gatukonstnärer kopplas in som tar konststafetten vidare.

OMSTart Slussen är ett konstprojekt i regi av Stockholm konst och med initiativtagarna textilkonsthantverkaren Kerstin Simonsson och graffitikonstnären Pärra Andreasson som projektledare.

Den 15 juni kommer alla detaljer om projektet att avslöjas av Mårten Castenfors på plats vid det runda huset. Projektledare och konstnärer medverkar också. Stadsbyggnads- och kulturborgarrådet Roger Mogert inviger OMSTart kl. 13.00.

– Under Slussens omvandling tar vi nu tillvara en unik möjlighet att på en unik platss tillgängliggöra samtida offentlig konst av högsta kvalité. Detta samtidigt som vi ger nytt liv till platsen. Fler ska känna att de i sin vardag möter angelägen konst och kultur. Ökad tillgång till kultur är ett tydligt kulturpolitiskt fokus, framhåller Roger Mogert.

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.