Nu börjar muralmåleriet i Farsta

På måndag den 22 augusti kl 9.00 kommer fyra franska konstnärer till Farsta för att förvandla en vit gavelvägg på Brunskogsbacken 40 till en 100 kvadratmeter stor målning med lokala motiv. Arbetet beräknas pågå tre-fyra veckor, invigning i mitten av september.

Projektet är ett unikt samarbete mellan Familjebostäder med hyresgäster, Stockholm konst och franska konstnärskooperativet CitéCréation som sedan 1978 har målat cirka 650 monumentala fresker i flera länder och världsdelar. Väggen i Farsta Strand är deras första uppdrag i Sverige.

– Familjebostäder har länge arbetat med konst i bostadsområden. Vi tycker det är jätteroligt att de som bor här får bidra och sätta avtryck, säger Carina Bierfeldt, Familjebostäders förvaltare i Farsta Strand. Vi tror att väggen kan skapa samtal och möten och att man kommer att ta en omväg för att se den.

CitéCréation gör målningar som kan skapa identitet och igenkänning. Motivet utgår från berättelser som finns i området. Hyresgästerna på Brunskogsbacken mötte i våras konstnärlige ledaren Halim Bensaïd och delade med sig av upplevelser och minnen, historia och bilder från trakten. De har också fått se skissen till målningen och tycka till om den.

– För Stockholm konst är det angeläget att hela tiden prova nya sätt att arbeta i det offentliga rummet och möta dem som bor och vistas där. I Sverige har vi ganska sent insett vilka projektionsytor stora fasader erbjuder, säger projektledaren på Stockholm konst Frida Cornell.

– På flera håll växer nu mural- och graffitiväggar fram men i det här sammanhanget har det varit intressant att prova ett mer traditionellt uttryck och se hur det ter sig i vår tid. Hur kommunicerar målningen med de boende? Vårt syfte är att skapa konst tillsammans – men med professionell inramning.

Det kommer att vara möjligt för hyresgästerna och andra intresserade att följa arbetet med målningen. Endast vid dåligt väder kommer väggen att behöva skyddstäckas med plast eller presenning, i övrigt är det fri insyn. 

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.