Vägledare i Hammarbyhöjden

Vägledare kallar konstnären Tobias Birgersson sitt verk för trygghetsboendet Lektionen. Det är ett genomgående ledräcke som varierar i utseende, form och material i olika delar av huset och därmed hjälper de boende att orientera sig. Invigning måndag 29 februari.

Tobias Birgerssons vägledare löper som en röd tråd genom samtliga hus och de förbindelsegångar som håller samman trygghetsboendets sex fyravåningsbyggnader, vilka tillsammans rymmer 195 lägenheter och några lokaler.

Han har arbetat med och kring handledaren och skapat avbrott på linjen både för ögat och handen. Vid dessa pauser på ledstången finns individuella arbeten, oftast på den motsatta väggen. Det kan vara ett färgat fönsterglas, en pendel eller en järnvingmutter. Handledaren håller ihop, samtidigt som de enskilda husen kan särskiljas genom de individuella verken. Materialen är valda för att åldras med kvalitet och värdighet och förmedla en känsla av tidlöshet.

"Jag hoppas locka både boende och besökare, släkt, vänner, barn och barnbarn att utforska verket med händer och ögon", skriver konstnären vars nyckelord för skissförslaget är materialkänsla, hantverk och taktilitet. 

Gestaltningen är som en lång kärleksförklaring till olika material och deras egenskaper, och samtidigt en invit till alla att själva uppleva materialens sensualitet. Här blandas brons med furu och rörkopplingar i gjutjärn. Kopparplåt, läder och mjukaste skinn. Solitt stål, mässing, silkeslent körsbärsträ, rep, päronträ, ek, ask, alm, valnöt, jatuba…

Vägledare är det samlande namnet för de sex olika delarna: Rörkärlek, Korpus, Porten till, Sensual, Sidbyte och Like the sound of heavy metal. Beställare är Micasa och projektledare Päivi Ernkvist. 

Trygghetsboendet och konsten invigs måndagen den 29 februari kl 13 med tal av äldre- och personalborgarråd Clara Lindholm (V). Konstnären själv och Stockholm konsts chef Mårten Castenfors samtalar om verket.

Tobias Birgersson är född 1973 och utbildad i metallformgivning och järnsmide på Stenebyskolan och Konstfack där han tog sin MFA 2001. Han är medgrundare till LOD metallformgivning, en sammanslutning av sju guld- och silversmeder samt medlem i Nutida Svenskt Silver. De senaste åren har han medverkat bland annat på LOD:s 15-årsutställning, på jurybedömda holländska utställningen och tävlingen Schoonhoven Silver Award och på Sigtuna museums Från Ingegerd till Estelle. Han är också representerad i Nationalmuseums samlingar.

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.