Tussmötegården

Cecilia Elde, Per B Sundberg, Ulla Forsell

År 2009
Plats Söderort
Material Blandteknik, Glas
Beställare Micasa
Projektledare Dan Wirén, Maria Koolen Hellmin
Koordinater lat: 59.2804397 long: 18.063605

Gammelbyn var ett av Stockholms första ålderdomshem utanför tullarna. Arkitekt var Theodor Kellgren som tog fram typritningar för ålderdomshem, när Sveriges kommuner i och med 1918 års fattigvårdsstadga ålades stå för Sveriges ålderdomshem. Därför har Gamlebo 8 och Tussmötegården (1930/1936) i dag kulturhistoriskt värde.

Sweco FFNS fick den grannlaga ombyggnads- och upprustningsuppgift som också föranledde ny, konstnärlig gestaltning. Keramik- och glaskonstnären Per B Sundberg (f. 1964) ombands ta sig an Tussmötegården som nu har 53 lägenheter fördelade på fyra grupper; två per våningsplan. För det K-märkta trapphuset har han skapat sex lampkronor som tar upp detaljer från trappans balustrad med material som teak, krom och svart plast och som andas en stämning av 1940- och 50-tal. För våningsplanen valde han ett nära samarbete med målaren Cecilia Elde (f. 1965). Deras gemensamma, tredimensionella stilleben – en kombination av bland annat måleri, figursågad MDF-skiva och keramiska readymades – finns i dag placerade utanför expeditionerna till respektive boendegrupp.

Glaskonstnären Ulla Forsell (f. 1944) har gestaltat entréerna till tolv boenderum i Gamlebo 8, en av fyra byggnader som dåvarande Gammelbyn kompletterades med 1957 (arkitekt: Anders Tengbom).

Husets två korridorer med en öppen passage som förbindelselänk gav henne associationer till Japan, som blev hennes estetiska utgångspunkt. För att underlätta orienterbarheten för de äldre valde hon att arbeta med enkla former mot slät bakgrund och i klara färger. Till höger om bostadsdörrarna har formerna i gjutet glas monterats på 30x30 centimeter enfärgade, infärgade gipsplattor. I dag hjälper till exempel en citron mot gul bakgrund, en prick i blått mot blått och en blomma i rött mot grönt, de boende att hitta hem.

Alla titlar: Hemmets stilleben: Ö; April; Porslinsparad; Genom eld och vatten; Kreatörerna och utflykten; Hälsningar från Oz; Lampkronor

2009, Micasa, address=Ramviksvägen 211,122 64 Enskede,Sverige, lat=59.2804397, lng=18.063605, Blandteknik, Glas, Söderort, Platsspecifik konst, Dan Wirén, Maria Koolen Hellmin

Offentlig konst – så började allt

Vid förra sekelskiftet började arbetet för stockholmarnas offentliga konst i mer organiserad form. Läs mer här.