Bokbordet Stockholm

Bokbordet Stockholm (tidigare Världens längsta bokbord) fortsätter traditionsenligt men i ny regi och med ett nytt spännande program. Det folkkära kulturevenemanget förnyas, utvecklas och förflyttas.

En bok som går från händer till händer, från en läsare till en annan, kan skapa förbluffande länkar mellan människor. En sommarsöndag om året samlas tusentals bokälskare kring en gigantisk bokmarknad i Stockholms kärna. Inne på 28:e året följer Bokbordet den gamla, folkkära traditionen medan det samtidigt väljer nya vägar. Den nya arrangören är Stockholm konst i samarbete med AB Folkets Hus i Stockholm och Clarion Hotel Sign.

– För mig som ivrare av det offentliga rummet är det självklart att Stockholm konst är med i ett samarbete kring Bokbordet. Min förhoppning är att den omtyckta traditionen fortsätter och utvecklas till en folkfest som bevisar att läsandet i själva verket handlar om gemenskap, säger Stockholm konsts chef Mårten Castenfors.

Det nya i årets upplaga är att evenemangets hjärta förflyttas till de kulturhistoriska områdena runt Norra Bantorget, i kvarteren omkring Norra Latin, Centralbadet och Drottninggatan ner mot Kungsgatan och Sergels torg.

Bokförsäljningen på gator och torg kommer att pågå parallellt med en intensiv programverksamhet med samtal, musik, teater, bokcirkel, fotomaraton m.m. En av de viktigaste knutpunkterna blir området kring Norra Latin. Mer om den historiska byggnaden får man veta under ett författarmöte med Sara Bergmark Elfgren, som hösten 2017 gav ut sin första, uppmärksammade roman Norra Latin. På skolgården arrangeras en intim musikscen med varierad repertoar. På scenen utanför Norra Latins huvudingång bjuder Strindbergs Intima Teater på utdrag ur sina föreställningar. Konstnärskollektivet Zirkus Loko-Motiv bygger ord- och bokskulpturen Boko Romanen för alla åldrar. Utöver detta arrangeras spännande författarsamtal, intervjuer och uppläsningar. Bland de inbjudna författarna finns Malin Lindroth och Marie Hermanson.

I samband med Bokbordet uppmärksammas årets klassiska ”Stockholm läser”-roman, som 2018 är Grupp Krilon av Eyvind Johnson. Vi bjuder till en bokcirkel i Centralbadets trädgård, där radiojournalisten Marie Lundström samtalar med författarna Majgull Axelsson och Andrea Lundgren om romanen. Regissören Carolina Frände och dramatikern Joakim Sten berättar om sin uppsättning av Grupp Krilon som har premiär den 17 augusti på Kulturhuset Stadsteatern.
Under den händelserika dagen pågår även Stockholm Fotomaraton.

Hela programmet på bokbordetstockholm.se

Fri entré till hela evenemanget

För mer information, intervjuer, m.m. kontakta projektledaren Claes Karlsson eller projektsamordnaren Gunilla Berglund på mejl: bokbordet.stockholm@gmail.com

Plats: Norra Bantorget/Norra Latin/Centralbadet/Drottninggatan

Tid: söndagen 19 augusti kl. 11−18

Invigning: Norra Bantorget, kl. 13

Kulturborgarrådet Emilia Bjuggren (S) inviger till trumpetfanfarer. Stockholm konsts chef Mårten Castenfors är på plats.

Arrangör: Stockholm konst, i samarbete med AB Folkets Hus i Stockholm, Clarion Hotel Sign samt Stockholm City Conference Centre och Supper Gården. 

Webbplatser

bokbordetstockholm.se 

https://www.facebook.com/bokbordetstockholm
Enprocentsregeln

Enprocentsregeln anger att en procent vid ny-, om- och tillbyggnad i Stockholm stad ska avsättas för konstnärlig gestaltning. Läs mer