Bronsträd i Seglarparken

Bronsskulpturen Felled Tree 2 av Peter Frie finns nu att beskåda i Seglarparken vid Bryggvägen i Gröndal. Verket vilar på natursten som förstärker dess karaktär. Motivet har konstnären plockat fram ur sitt eget måleri och skänkt en ny kropp. 

Sedan 1980-talet har Peter Frie gjort sig känd för sina vidsträckta, ljusdränkta landskapsvyer. Hans drömska scenerier har inte varit naturens spegel utan själens. Medvetet förhåller Frie sig till den naturromantiska konsttraditionen och 1890-talets skymningsmåleri. Han återkommer till samma motiv och gestaltar dem i nya variationer. Betraktat genom tiderna finns det något säreget i Peter Fries skapande. Ingenting förändras och allt är nytt på ett märkligt sätt. Som på uppdrag från evigheten återskapar Peter Frie en värld utan ett före eller ett efter. Bara hav, land och träd. Och molnen ovanför. Så fortsätter det år efter år i verk efter verk. Det finns något närmast provocerande i denna orubbliga konsekvens. 

Peter Frie, född 1947 i Lysekil, är verksam och bosatt i Båstad och Berlin. Han erhöll konstpriset Ars Fennica 1998. Han har ställt ut på en mängd olika platser både i Sverige och utomlands. 
Enprocentsregeln

Enprocentsregeln anger att en procent vid ny-, om- och tillbyggnad i Stockholm stad ska avsättas för konstnärlig gestaltning. Läs mer