Jenny Bergman skapar en väv i keramik för Ekens skola

Med sin konstnärliga gestaltning Vävd förbinder konstnären Jenny Bergman det förflutna med samtiden. Hon har utgått från sitt intresse för textilt hantverk och visat att det kan expandera till storskaliga, poetiska verk. 

På uppdrag av Sisab har Stockholm konst arbetat med en konstnärlig gestaltning i samband med uppförandet av en ny modulskola, Ekens skola. Skolan ligger norr om Sickla park i Hammarby sjöstad och har fått sitt namn efter den vackra parkmiljön med bevarad gammal ekskog och lekparker.

Jenny Bergman har tagit avstamp och förankrat sin gestaltning i platsens textila historia. Stränderna kring Hammarsjö var en plats för textilindustriernas framväxt och för arbetarna som bosatte sig här. Många gatunamn i området har också textila referenser, som Vävar Johans gata, skolans adress.

För Ekens skola har Jenny Bergman skapat en vävd vägg av kakel. Effekten har uppnåtts genom att kakelplattorna har ordnats horisontellt och vertikalt om varandra som vävens inslag och varp. Delar flätas ihop och bildar en helhet. Den vävda väggen i skolmiljön blir också en metafor för gemenskap. Verket är utfört i keramik, som är ett hållbart och taktilt material, utmärkt för en skolmatsal. Mönstret på kaklet har skapats med screentryck. Motivet har kommit till under en workskop med skolans elever i årskurs 7. Eleverna har uppmuntrats till ett taktilt seende och introducerats i en konstnärlig teknik – frottage– som under 1920-talet utvecklades av den tysk-franske surrealistkonstnären Max Ernst (1891–1976). Den i sin enkelhet geniala metoden går ut på att ett underliggande mönster, exempelvis bladnerver eller ådrat trä, överförs till ett tunt papper. Mönstret används i sin tur i konstnärliga skapelser.

Jenny Bergman, född 1972 i Lund, arbetar med textil, tryck, text och fotografi. Hon tog sin MFA i textil på Konstfack 2006, har arbetat och studerat foto i New York och varit verksam i Barcelona i många år. Jenny Bergman är för närvarande bosatt i Stockholm. Utöver sin konstnärliga verksamhet driver hon galleriet hamgmenProjects i Stockholm och är gästlärare på Konstfack.

Invigning: torsdag 14 februari kl. 15.00
Plats: Vävar Johans gata 5, Hammarby sjöstad

Stockholm konsts chef Stefan Hagdahl inviger. Konstnären Jenny Bergman och konst-projektledaren Monika Nyström är också på plats.
Enprocentsregeln

Enprocentsregeln anger att en procent vid ny-, om- och tillbyggnad i Stockholm stad ska avsättas för konstnärlig gestaltning. Läs mer