Konstpark på Norra Bantorget

Sista helgen i oktober förvandlas Norra Bantorget till en Konstpark där kreativiteten får blomstra. Allmänheten bjuds in att uppleva en föränderlig plats i form av några framväxande multikonstverk.

Norra Bantorget befinner sig i en övergångsperiod från den historiska plats den en gång varit till framtidens hållbara stadsmiljö.

Under 48 timmar utmanar vi hösten och bjuder in sex konstnärer som ger nytt liv åt Norra Bantorget. Nya konstverk skapas på plats. 140 kubik ljusinstallationer, en "Artsauna" med badtunna och bastu öppen för allmänheten, skate och foodtrucks installeras på Norra Latins gård.

Hela evenemanget har fri entré och startar kl. 16.00 fredagen den 25 oktober.

Lars Kleen är känd för sina storskaliga, kargt vackra objekt, som pendlar mellan visionär arkitektur, byggnadskonst och hantverk. Hans uttryck är rått och poetiskt på en och samma gång. Han finns representerad på bland annat Moderna museet i Stockholm. För Konstparken skapar Lars Kleen och hans medarbetare ett monumentalt torn av staplat tegel, armeringsjärn och ett helt träd. Vi följer konstnärernas arbete på plats.

Valeria Montti-Colque är utbildad vid Kungl. Konsthögskolan. Med måleri, collage och stora installationer skapar hon berättelser med inspiration från såväl sitt eget liv som från myter, religioner, film, musik och latinamerikansk folkkonst. Hennes verk innehåller ofta symboler och metaforer. Valeria Montti-Colque bidrar med en platsspecifik performance, där ett antal gåtfulla gestalter befolkar Konstparken och suddar ut gränsen mellan dröm och verklighet.

Disey (Niclas Nakano Dahlqvist) är en av Sveiges mest väletablerade konstnärer inom gatukonst och har skapat graffiti sedan 1980-talet. Medan Konstparken pågår skapar Disey ett monumentalt grafiskt verk, med rötter i graffiti och med anknytning till frågor kring stadsplanering.

Nisrine Boukhari, född i Damaskus i Syrien, bor och arbetar i Stockholm och Wien. Hennes konst handlar om människors drömmar, planer, förväntningar, desperation och hopp. Vad kommer morgondagen föra med sig? Hur kan vi delta i att organiskt skapa morgondagens stad? Hennes konstnärliga intervention i Konstparken handlar om att samla och sprida tankar kring fråga: Hur ska morgondagen börja? Konstverket utförs på engelska.

Audiorama initierar och driver projekt med inriktning på samtida ljudkonst, hörspel och elektroakustisk musik. Organisationen beställer, producerar och presenterar nya verk av tonsättare, ljudkonstnärer och dramatiker. Till Konstparken har Audiorama bjudit in Johanna Brandt (arbetar med analog och digital videoteknik) och Daniel M Karlsson (tonsättare som främst arbetar med algoritmer och koder för att organisera ljud). Deras installation kretsar kring frågor om övervakning och informations flyktighet i en tid när värdet av information ökar exceptionellt.

Patrik Bogårdh är verksam som ljusdesigner inom opera, teater, dans och nycirkus. Han har arbetat med Folkoperan och Dalhalla. På Norra Latins gård installerar han ett 140 kubikmeter stort föränderligt ljuskonstverk. Installationen visar nya sätt att uppleva platsen genom samspelet mellan rymd, mörker och ljus.

Konstparken produceras av Guringo Designstudio och presenteras av Norra Bantorgets Intresseförening i samarbete med Stockholm konst, AB Folkets Hus & Hotel Clarion Sign.

Hemsida och detaljerat program:www.norrabantorget.se, https://www.facebook.com/events/1589001364572773/
Enprocentsregeln

Enprocentsregeln anger att en procent vid ny-, om- och tillbyggnad i Stockholm stad ska avsättas för konstnärlig gestaltning. Läs mer