Ny konst på bullerplanket i Kämpetorp

Kämpetorp i Älvsjö har under de senaste åren genomgått en stor omvandling. I samband med alla arkitektoniska förändringar har Stockholm konst bidragit till att nya konstnärliga gestaltningar berikar området. Edith Lundebrekke har skapat ett konstverk i stort format på bullerplanket mellan den nya idrottshallen och Älvsjövägen.

 

Kämpetorp ligger i närheten av Älvsjö centrum. Under de senaste åren har området byggts om och anpassats till nya behov. Nya konstnärliga gestaltningar har också vuxit fram.

Ett av uppdragen blev utformningen av ett bullerplank mellan den nya idrottshallen och Älvsjövägen. Konstverket är i detta fall en integrerad del av arkitekturen. Den norska konstnären Edith Lundebrekke skapade det i samarbete med AIX Arkitekter.

Gestaltningen Multi Matrix består av 355 färgade vertikala aluminiumprofiler, monterade med 30 centimeters avstånd till varandra. Väggen är tre meter hög och 108 meter lång.

Syftet var att bidra med en konstnärlig gestaltning som är omedelbart iögonfallande och som samtidigt ger ständigt nya visuella upplevelser. Konstnären har valt att arbeta med till synes enkla, upprepade mönster och ett sofistikerat färgspel med optiska effekter som skapar rörelse i det statiska verket.

När väggen betraktas från sidan uppenbaras rader med färgade pelare som bildar diagonala band. Rakt framifrån ser man däremot en vit vägg. Genom de förglasade fälten skymtar i sin tur skolgården och idrottsanläggningen på andra sidan.

I gestaltningen används primärfärger. På den ena sidan av väggen är huvudfärgen blått och på den andra sidan är det rött. De färgade profilerna kastar skuggor som blandas med varandra och skapar skimrande färgskiftningar. Intensiteten varierar i takt med dagsljusets förändringar. Beroende på betraktarens perspektiv uppstår också nya visuella intryck som ständigt förändrar upplevelsen av färg, rum och material. Den motståndskraftiga metallen uppenbarar sig som om den var ett mjukt, följsamt tyg.

Edith Lundebrekke är utbildad vid Statens håndverks- og kunstidnustriskole i Oslo. Hon arbetar med olika material som trä, glas, tegel, metall och textil. Hennes verk är ofta storskaliga. Lundebrekke har haft en rad utställningar i Norge och internationellt och skapat många offentliga gestaltningar, till exempel på Rikshospitalet i Oslo, Norges Bank och Stjørdal kirke.

Konstprojektledare: Päivi Ernkvist 
Enprocentsregeln

Enprocentsregeln anger att en procent vid ny-, om- och tillbyggnad i Stockholm stad ska avsättas för konstnärlig gestaltning. Läs mer