Fiskfabel

Konstnär Nordström,Thomas
Teknik/Material Trä, Plast, Installation
Koordinater lat: 59.3282633 long: 18.0705808

En stor strömming kastar sig upp ur Strömmen och tittar på oss med glödande, röda ögon. Uppe på land, på Strömparterren, står en tom talarstol. De är vända mot varandra. Konfrontativt och anklagande eller kanske med en vilja att mötas? Det är på ett sätt ett typiskt verk för Thomas Nordström. Han skapar storskaliga och tekniskt avancerade installationer, ofta med en humoristisk underton. Inspiration till verket Fiskfabel kommer från Thomas Nordströms egen familj. Hans farfar var framgångsrik yrkesfiskare, i början på förra seklet. Han fiskade mest strömming och ål. – Han dog innan jag föddes så jag kunde aldrig fråga hur han såg på klimatfrågor, moral eller jämställdhet. Jag tror inte han var något föredöme. Jag är nog inte heller något föredöme. Jag äter strömming till skillnad från min far som aldrig åt strömming som vuxen, säger konstnären.

Hur kommer man i framtiden, om hundra år, tänka om dagens moral och exploatering av naturresurser? En fabel är en moraliserande saga där djur tänker och talar. Vad skulle hända om vi kunde tala med fiskar tex med den sista strömmingen i Östersjön, vad skulle den fråga? Vad skulle du svara? Varsågod, ta plats i stolen och tala.

Se en film om verket här.

Thomas Nordström är utbildad på Konstfack. Han har gjort en rad uppmärksammade offentliga gestaltningar i Sverige och internationellt.