Ny konst i Hagastaden

Kvarteret Algoritmen i Hagastaden har fått ny konst. Ida Persson och Sam Siwe har skapat var sin konstnärliga gestaltning i det nya bostadsområdet. Deras konstverk knyter an till arkitekturen och platsernas särskilda funktion, samtidigt som de skänker betraktaren en visuell upplevelse.

 

Kvarteret Algoritmen är ett nytt bostadsområde mellan Norra Stationsparken och Norra Stationsgatan i förlängningen av Dalagatan i Hagastaden. Fastigheten består av två huskroppar sammankopplade genom en underbyggd gård och en gång under gården, så kallad Cykelgränd. Området har berikats med nya konstnärliga gestaltningar.

På väggarna i huvudentréerna har Ida Persson skapat verk i handgjorda och handmålade kakelplattor. Varje gestaltning har fått sin dominerande färg: turkos, röd, blågrå och gul. Därifrån kommer även titlarna: Turquoise Watcher, Red Watcher, Blue Watcher och Yellow Watcher. De röda fogarna skapar associationen till kroppen och lyfter fram de andra färgerna.

Formerna korresponderar med arkitekturen och inredningsdetaljerna som bland annat färgsättningen av bänkar. Målade skuggor lutar i förhållande till de runda lampornas placering i entréerna och skapar en välkomnande rörelse inåt huset. Cooling Wall i nischen på fasaden på Dalagatan 73 samspelar med verken i entréerna.

Ida Perssons abstrakta bildspråk sätter fantasi i rörelse. De runda formerna i hennes verk påminner om artificiella ögon. Behagliga färgtoner skapar en fridfull atmosfär.

Cykelgränd, en hög korridor under gården i kvarteret Algoritmen, är en komplicerad interiör med flera funktioner. I det smala, avlånga utrymmet finns dörrar till cykelrum, tvättstugor, ett restaurangkök, en hiss med flera. Sam Siwes gestaltning i flera delar fångar på ett konstnärligt sätt upp platsens speciella karaktär och binder allting samman i en enhetlig installation.

För väggarna i Cykelgränd har Siwe skapat keramikreliefer i handgjort, glaserat kakel. I tre vitriner, även de monterade i väggarna, finns aluminiumskulpturer som gestaltar mötet mellan teknik, natur och människa. Bland motiven finns blommor och svampar som växer ur olika apparater, till exempel mobiltelefoner.

Belysningen i vitrinerna består av unika lampor utförda i handblåst glas. Handledarna vid rampen i Cykelgränd har i sin tur försetts med handgjutna aluminiumhållare. Den praktiska funktionen förenas med ett konstnärligt syfte. De förbipasserande, på väg hem eller hemifrån, hamnar i ett gallerirum där de erbjuds en konstupplevelse.

Ida Persson, född 1985, är utbildad vid Konsthögskolan i Umeå. 2015 var hon en av årets tre konstnärer som erhöll Fredrik Roos Stipendium. Hon har ställt ut i Sverige och utomlands, bland annat på Sven Harrys konstmuseum, Galeria Miejska i Gdansk i Polen och medverkat i utställningen Med framtiden bakom oss på Moderna Museet 2018.

Sam Siwe, född 1985, är utbildad på Konsthögskolan Valand i Göteborg och Städelschule, Staatliche Hochschule für Bildende Künste i Frankfurt am Main, Tyskland. Han har ställt ut på Stedelijk Museum i Amsterdam, Oldenburger Kunstverein i Tyskland, Galerie Kunstbüro i Wien med flera.

Konstprojektledare: Susann Brännström
Enprocentsregeln

Enprocentsregeln anger att en procent vid ny-, om- och tillbyggnad i Stockholm stad ska avsättas för konstnärlig gestaltning. Läs mer