Ädelstenen, Solberga

Konstnär Alm,Tobias
År 2019
Plats Solberga
Teknik/Material Aluminium, Ull
Beställare Sisab
Konstprojektledare Päivi Ernkvist
Koordinater lat: 59.290293 long: 18.0057489

Tobias Alm har fyllt förskolan Ädelstenen med handarbetsverktyg men vänt upp och ned på förutsättningarna. Material och storlekar kastas om – en meterlång synål i björk har stuckits genom en betongvägg, hammarens huvud är av handtovad och broderad fårull.

Alm har skapat åtta skulpturala objekt som föreställer olika verktyg. Broderi och träsnideri är hantverk med mångtusenårig historia och med spridning över hela världen. Likheter hittas lätt mellan tekniker, mönster och material: ett trehundraårigt träskrin från Norrland har samma mönster som ett antikt japanskt förkläde, broderade skånska blom- och fågelmönster är mycket lika ornament från en tusenårig grottvägg i Indien.

Trots att traditionerna är gränsöverskridande genomsyras de av genusstrukturer och sociala hierarkier. Konstnären vill ifrågasätta dessa och sprida en normbrytande och inkluderande inställning till slöjd och handarbete.

Alla objekt är handgjorda av Tobias Alm med enkla handverktyg. Materialen är omflyttade och verktygen är ofta sammansmälta med de arbeten de används till att skapa. Stållinjalen är gjord i mjuk ullfilt. Virknålen är två meter lång och i björk. Siffror och skalor flyter samman med broderiornament från olika kontinenter.

Tobias Alm, född 1985, är utbildad vid Ädellab på Konstfack i Stockholm. Han har ställt ut i internationella sammanhang på museer i London och München och även haft flera separatutställningar i gallerier i Sverige, Nederländerna och Spanien. Han arbetar med konceptuell smyckekonst och skulptural installationskonst och har fokuserat på maskulinitetens uttryck.