Ett hav i ränder. En mur inom röd

Konstnär Kjellgren Jäger, Britta
År 2014
Plats Vasastan
Teknik/Material Cembrit
Beställare Exploateringskontoret
Konstprojektledare Marianne Jonsson
Koordinater lat: 59.3461138 long: 18.0327847

Ett 64 meter långt, 2,5 meter högt skyddsplank har tagit plats i framtidens Hagastaden. Planket är uppfört från den övre delen av en stödmur mellan E4/E20 och vad som småningom växer fram till Hagaplan: En stor torgbildning mellan nuvarande Torsplan och universitetssjukhuset Nya Karolinska Solna.

Britta Kjellgren Jäger (f.1968) heter konstnären som gett planket dess konstnärliga gestaltning. Hon har mättat det med färg. Från ljust rosa, över guldockra till mörk bordeaux. Från ultramarin, till turkos och kraftigt manganese­blått.

Båda sidorna är handmålade, och på båda sidorna är mitten lysande röd. Eftersom planket syns från två håll har hon arbetat med två olika färgkonstellationer. Viktigt har varit att rytmen kan uppfattas både av den som snabbt och av den som långsamt rör sig förbi.

Färgrytmen baseras på Fibonacci­talen (efter Leonardo Fibonacci cirka 1170–1250), där varje nytt tal bygger på de två föregående: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21... Sinnrik matematik som i gestaltningsförslaget också hämtat kraft ur konstnärens mammas och mormors vävar. En hantverkstradition som ofta visat sig följa Fibonacci­talen.

– Jag har utgått från plankets mitt. Rytmen som löper från mittpunkten till vänster, upprepas till höger. Färgpartierna återkommer, men spegelvända, som en uppslagen bok, förklarade konstnären i sitt invigningstal.

Konstverket är det första offentliga i Hagastaden, ett nytt stadsutvecklingsområde på gränsen mellan Stockholm och Solna kommuner. Här planeras 6 000 bostäder och 50 000 arbetsplatser stå klara 2025. Verket kan av den som vill tolkas som en fördjupning av den konstvision som tagits fram för området, Livets byggstenar. Vilken i sin tur är en tolkning av den politiskt övergripande visionen för hela stadsutvecklings­området: En vetenskapsstad i världsklass. 

Varaktighet: 7–9 år.