Ett moln i träningsbyxor

Konstnär Granlund, Jenny
År 2015
Plats Söderort
Teknik/Material Plast, Plåt
Beställare Fastighetskontoret
Konstprojektledare Päivi Ernkvist
Koordinater lat: 59.2895442 long: 17.9284303

På en upp- och nedvänd prispokal balanserar olika bollar, för innebandy, handboll, basket badminton, volleyboll... Men också en kaffekopp. Bollstapeln når till synes ända upp i mol- nen. Också vid idrottsutövning är det viktigt att ge tid för paus och vila från prestationer och resultat; att för en stund få blicka mot himlen.

Så kan man kort sammanfatta Jenny Granlunds (f. 1972) konstnärliga vision för fasaden på Sätrahallen, en på sin plats sedan länge efterlängtad fullstor idrottshall för bland andra bollsporterna ovan.

Det konstnärliga gestaltningsuppdraget var en avancerad utmaning. Materialet var givet redan från början och budgeten hårt pressad. Dessutom var tidplanen extremt knapp, blotta tre månader från förfrågan till färdigbyggt resultat.

Stockholm konsts uppdrag från Fastighetskontoret var att nna konstnärer för fasaderna till fyra fullstora idrottshallar, av vilka två färdigställs 2015, med en sammanlagd produk- tionsbudget på en miljon kronor, varav en procent för konsten. Det var så knappt att Stockholm konst på allvar övervägde att säga nej. Men så tänkte vi om. Vilka konstnärer klarar av att med så små medel ge stora, grå plåtlador en egen tydlig iden- titet? Vilka klarar av att arbeta ytbundet med få färger så att kostnaderna inte drar iväg?

I synnerhet grafiskt pregnanta tecknare, av vilka Jenny Granlund är en.