Expeditionen

Konstnär Persson, Roland
År 2014
Plats Västerort
Teknik/Material Brons, Plåt, Silikon
Beställare Sisab
Konstprojektledare Marianne Jonsson
Koordinater lat: 59.3641644 long: 17.9515221

I Roland Perssons konstnärskap förenas gammalt och nytt. Uttryck och material är nutida. Samtidigt är skulptur som uttrycksform dokumenterad genom föremål sedan urminnes tider, eller åtminstone 20 000 år tillbaks. Motiven och de frågeställningar konsten väcker speglar tveklöst sin egen tid och omgivning. Metoden, synvillan, går samtidigt att härleda till antiken, då konstnärer genom trompe l’œil­teknik (av franskans ”tromper”, bedra och ”œil”, öga) började lura våra ögon att uppfatta konsten som konkret verklighet. I likhet med barockens största mästare blandar konstnären (f. 1963) också ofta en subtil portion humor i sina verk.

”En landad luftballong, rakt genom skolan, en expedition som utforskar platsen. Vad har den med sig? Vad skulle den kunna finna? Varför är den här?”, skriver han i sin skissbeskrivning och lämnar uppgiften att finna svar på frågorna till skolans elever och de boende i Annedal.

Luftballongen syns på långt håll när man från Bällstaån närmar sig det nya bostadsområdet med inalles 2 000 lägenheter, två förskolor och nu Mariehällsskolan med plats för 700 elever (arkitekter: Hans Törneman och Micael Normark). Den har landat på skolans taknock där luften till synes gått ur den. Den som nyfiken tar sig in i byggnaden för att titta efter vad som hänt, möter inomhus ballongkorgen som hänger och dinglar i sina rep genom entrérummets dubbla takhöjd. På skolgården (landskapsarkitektur: Cedervall Arkitekter) syns spår av pågående, vetenskapligt arbete. Där står några tältstolar, ett campingbord, anteckningsböcker och kikare ligger framme...

Allt ser ut som tyg, trä och rotting tills man tar i det. Då framkallas Expeditionen också som konstruktion och material: Infärgad silikon och bemålad plåt och brons.