Fågel, fisk och mittemellan

Konstnär Sten, Maja
År 2017
Plats Skarpnäck
Teknik/Material Ull
Beställare Sisab
Konstprojektledare Frida Cornell
Koordinater lat: 59.2773352 long: 18.1164963

Maja Sten (f. 1974) har lyft in hela den omgivande naturen i förskolan Fågelboet på Kanslersvägen i Skarpnäck. Från övervåningens hängande gröna larv till matsalens ihärdigt hackande hackspettar och däremellan scener ur naturen som kontrastmarkeringar i vinyl på glaspartier i hela huset.

Lekfullhet, igenkänning och folkkonst är några av ledorden som Maja Sten har haft i arbetet med förskolan som rymmer 110 barn. Med avstamp i den svenska skogen och faunan har hon arbetat fram motiven med sax och papper för att sedan låta dem ta olika skepnad och material.

Verket Fågel, fisk och mittemellan är tredelat: en hängande mobil i aktivitetsutrymmet på övre plan, laminerade ljudabsorbenter i matsalen på bottenplan och kontrastmarkeringar genomgående i hela huset.

Mobilen är en larv i genomskärning där delarna snurrar och tillsammans med de olika gröna färgerna ger intryck av rörelse. Den tar plats i barnens ateljé och vaktar och värnar om kreativitet och lek.

Matsalen gör verkligen skäl för förskolans namn. Väggarna är en fågelvärld. Framför allt bor här hackspettar som knackar efter larver i träden, ett envist letande efter födan. 

På dörrar och glaspartier genom hela huset finns varierande scener från naturen, med granar och grenar, svalor och spindlar, grodor och möss. Konstnärens tanke var att ge huset ett eget visuellt språk som barnen kan känna igen. Motiven kan bli till karaktärer som får eget liv och innehåll i barnens fantasi.