Universum

Konstnär Lieber, Axel
År 2014
Plats Söderort
Teknik/Material Metall
Beställare Sisab
Konstprojektledare Dan Wirén
Koordinater lat: 59.2732295 long: 17.9943399

Förskolan Mullegårdens 85 barn är åter ute i ur och skur på sin gård, där berg och kullar går i dagen. 2013 ersattes den tidigare skolan med en ny (arkitekt: Sweco), som med sin L­form bildar skydd mot de kringliggande gatorna.

När Dan Wirén skulle formulera ett konstprogram för platsen, ett förslag till hur och var det fungerar bäst att arbeta med konsten, hittade han en förskola som både interiört och exteriört redan försetts med många intryck. ”Mitt förslag är därför att projektet inriktar sig på att skapa ett objekt som är koncentrerat, en eller ett par ’saker’ som med sin blotta närvaro tillför något som kanske är humoristiskt, förbryllande, kanske rent av filosofiskt. Något som i bästa fall kan vara en referenspunkt och ett besöksmål under en dag av lek och snabba förflyttningar mellan olika aktiviteter.”

Internationellt flitigt anlitade skulptören Axel Lieber (f. 1961) antog utmaningen genom att ge barnen ett helt eget Universum. Skolhuset och förskolegårdens kojor, lekstugor, förråd, vindskydd och andra småbyggnader har förvandlats till skulpturer i miniformat som till synes flugit upp och tagit över en av förskolans belysningsstolpar. Där har de klungat ihop sig till en större skulptur. Småhusen har intagit olika positioner och cirklar likt planeterna kring solen – skolhuset – som även detta skulpterats i miniformat. Samtidigt har var och en av miniatyrerna fått en ny funktion. Som fågelholk!

– Jag ser skulpturen som ett kontextuellt konstverk där barnen har möjlighet att upptäcka och jämföra sin omgivning. Samtidigt tycker jag det är roligt för barnen att se fåglar besöka och sätta bo i deras egen skola och miljö, säger konstnären.