Glacier des Bois

Konstnär ​Metto,​ ​Roger
År 2009
Plats Spånga
Teknik/Material Plast, Tryck
Konstprojektledare Charlotta Mickelsson
Koordinater lat: 59.369883 long: 17.9179979

Ett färgstarkt fjäll- och skogslandskap med bortsmältande glaciärer på bergstoppar, och figurer i klädda samdräkter. Roger Metto inspirerades av Sundbyskolans blå golv med röda och vita ränder där färgerna påminde honom om den samiska kultur som han själv är en del av, och ett grafiskt blad i starka färger som han tidigare gjort, Glacier du Bios – en skog av glaciärer.

Det grafiska bladets motiv, som Roger Metto förstorat upp och anpassat till gymnastiksalens vikvägg, är baserat på ett gammalt vykort han en gång hittade. Det föreställde en glaciär som nästan helt smält bort till följd av klimatförändringar. Motivet i Sundbyskolan kan lätt associeras till teman som miljöförstöring och befolkningsminoriteter men också den nytta och njutning som naturen erbjuder för den som är varsam om den.

Roger Metto är född 1964 i Kiruna, är utbildad på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och arbetar med måleri och grafik. Han har haft en lång rad separatutställningar och deltagit i grupputställningar i Norden och i Ryssland. Roger Metto är representerad i en rad samlingar bl a Göteborgs Konstmuseum,  Statens Konstråd, Göteborgs kommun,  Jönköpings kommun, Kiruna kommun, Luleå kommun och  Stockholms läns landsting. Andra exempel på offentliga verk är Kristinaskolan i Härnösand och Akademiska Sjukhuset i Uppsala.