Gran Tour

Konstnär Westling, Barbro, Johansson, Peter
År 2014
Plats Söderort
Teknik/Material Ljus, Plåt
Beställare Stockholmsmässan
Konstprojektledare Mårten Castenfors
Koordinater lat: 59.2767025 long: 18.0111034

I Stockholm konsts uppdrag ingår att vara stadens bolag och förvaltningar behjälpliga i frågor som rör konst. I det uppdraget har under stadens senaste politiska mandatperioder också ingått att aktivt verka för så kallade OPS­projekt; projekt i offentlig och privat samverkan.

Därför var det extra roligt när Stockholmsmässan kontaktade Stockholm konst, ägd som den är av Stockholms stad (50,4 procent) och näringslivet genom Stockholms Handelskammare (49,6 procent) gemensamt.

Stockholmsmässan ville ha hjälp med att tydliggöra sin nya entré, ritad av Rosenbergs Arkitekter (genom Alexander Ripellino, numera Alexander Rippolino Arkitekter AB) som på senare år förvandlat mässans ursprungligen skramliga hangaruttryck till ett i ordens bästa bemärkelser hightech, högeffektivt eventcentrum. Den utökade entrén gav större ytor och bättre flöden. Samtidigt behövdes någonting som kunde få ytorna att leva också vid mindre mässor då de annars skulle eka tomt. Mässledningen var tydlig med önskemålet att konsten gärna fick fungera som rumsindelare, vara mångfunktionell och användbar som till exempel bord, soffa och stol.

Vilka skulle bättre än Peter Johansson (f. 1964) och Barbro Westling (f. 1956) kunna möta en sådan utmaning? Med sin knallgula, föränderliga skulpturinstallation i bockad, lackad plåt har de infriat samtliga krav och samtidigt tillfört ett för den vita, avskalade miljön högst oväntat element: Granen. Granarna kan placeras som solitärer eller i klunga, som skog. Förutom att till exempel stå och hänga vid dem, kan mässbesökarna här ladda mobiltelefoner och datorer. Alla granarna har ställbart ledljus för olika stämningslägen. De är mobila och kan köras ut och in med gaffeltruck efter mässans utrymmesbehov. En Gran tour värd namnet.