Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Gubbängens sportfält, Gubbängen

KonstnärLiveröd Jonas
År2021
PlatsGubbängen
Teknik/MaterialAluminium, Plywood
KonstprojektledareStefan Otto
Koordinaterlat: 59.2601479 long: 18.0934591

Det nya sportfältet i Gubbängen har fått en konstnärlig gestaltning på funktionsbyggnadens södra fasad. Jonas Liveröd har skapat ett tredimensionellt collage inspirerat av Rube Goldbergs maskiner.

Reuben Lucius ”Rube” Goldberg (1883–1970) var en amerikansk skämttecknare som blev känd för sina satiriska teckningar, där han drev med den naiva teknikfascinationen. De så kallade Goldberg-maskinerna består vanligtvis av en mängd kugghjul, propellrar, vattenskovlar, kedjedrev, vattenskruvar med flera. Deras funktion är obetydlig. Begreppet ”Rube Goldbergmaskin” används ofta som ett ironiskt uttryck för en onödigt invecklad teknisk lösning.

Jonas Liveröds konst präglas ofta av en ohämmad energi. Utifrån sina teckningar och skulpturer skapar han intrikata installationer. I hans konst förenas inslag från den antika och moderna världen. Myter, epoker och osammanhängande element krockar i en våldsam urladdning där humor och allvar går hand i hand.

Så konstrueras även hans Atlas of Action. Konstverket är en komplex lek med ”orsak och verkan”principen. Liveröds fris sträcker sig längs den 40 meter långa fasaden och består av färgstarka former och figurer i ett underfundigt samspel med varandra. Här finns stengargoyler, Picassos dräkter till Ryska baletten, förstoringsglas, kvarnhjul, racingdäck, amforor, urnor och geometriska modeller. Deras balansakter och interaktion genererar rörelseenergi som kan förknippas med ett idrottsfält.

Jonas Liveröd, född 1974, är utbildad vid Akademie voor Beeldende Kunst i Enschede, Holland. Under de senaste åren har han bland annat ställt ut på Gallery Steinsland Berliner, Teckningsmuseet, Ystads konstmuseum, Concordia i Holland, Hans & Fritz Contemporary i Barcelona och Örebro konsthall. Liveröd är även verksam som föreläsare och curator.

Liveröd Jonas, 2021, Gubbängen, Aluminium, Plywood, Stefan Otto