Handen och verktyget

Konstnär Alm,Tobias
År 2017
Plats Kista
Teknik/Material Aluminium, Textil, Papper
Beställare Sisab
Konstprojektledare Päivi Ernkvist
Koordinater lat: 59.4136845 long: 17.9387729

Tobias Alm (f. 1985) har fyllt Kistahöjdens förskola med handarbetsverktyg men vänt upp och ned på förutsättningarna. Material och storlekar kastas om – en meterlång synål i björk har stuckits genom betongväggen, hammarens huvud är av handtovad och broderad ull.

”Framtidens förskola” är Sisabs koncept för att klara behoven i ett snabbt växande Stockholm. Mallförskolor gör byggprocessen snabbare och Stockholm konst arbetar parallellt med ”prototypkonst”, där en konstnärlig gestaltning varieras utifrån en grundidé. Nu inleds andra omgången med tre nya konstnärer. Tobias Alm som fått interiöruppdraget är först ut och har skapat Handen och verktyget, åtta skulpturala objekt föreställande olika verktyg.

Broderi och träsnideri är hantverk med mångtusenårig historia och med spridning över hela världen. Likheter hittas lätt mellan tekniker, mönster och material: ett trehundraårigt träskrin från Norrland har samma mönster som ett antikt japanskt förkläde, broderade skånska blom- och fågelmönster är mycket lika ornament från en tusenårig grottvägg i Indien.

Trots att traditionerna är gränsöverskridande genomsyras de av genusstrukturer och sociala hierarkier. Konstnären vill ifrågasätta dessa och sprida en normbrytande och inkluderande inställning till slöjd och handarbete.

– Min förhoppning är att verktygen väcker nyfikenhet och skaparlust hos barnen och att pedagogerna uppmuntras att arbeta med slöjd i förskolan, skriver han i skissbeskrivningen.

Alla objekt är handgjorda av Tobias Alm med enkla verktyg. Materialen i objekten är omflyttade och verktygen är ofta sammansmälta med de arbeten de används till att skapa. Stållinjalen är gjord i mjuk ullfilt. Virknålen är två meter lång och i björk. Siffror och skalor flyter samman med broderiornament från olika kontinenter.