Hässelbygårdsskolan

Konstnär Olofsson, Anneè
År 2018
Plats Hässelby gård
Teknik/Material Ljus
Beställare Sisab
Konstprojektledare Frida Cornell
Koordinater lat: 59.3688014 long: 17.8406399

I en raffinerad form sammanfattar Anneè Olofsson ungdomsårens stormande känslor. Hennes konstnärliga gestaltning för Hässelbygårdsskolan lyser av neonljus och skänker vetenskapen glädje och poetisk kraft.

Hässelbygårdsskolan ritades av arkitekten Stig Åkermark och byggdes i etapper mellan 1957 och -63. Skolan består av sex byggnader samlade runt en stor gård. Hus D ligger i fastigheten Springbrunnen 4. Byggnaden har genomgått en omfattande invändig upprustning. I den här delen av skolan bedrivs undervisning i naturorienterande ämnen.

På uppdrag av Sisab har Stockholm konst köpt in ett konstverk som får sin permanenta placering i D-husets trapphus. Neonskulpturen av Anneè Olofsson består av två delar med talande titlar: Vi är kemi – Serotonin C10H12N2O och Vi är kemi – Adrenalin C9H13NO33. Materialet är lysdioder som gestaltar kemiska formler. Serotonin och adrenalin kan lätt förknippas med de omtumlande tillstånd som ungdomar ofta drabbas av. Kemiska processer och tonårens känslostormar är ibland två sidor av samma mynt. I den enkla formen ryms hela spektrumet av de förhoppningar och villfarelser som varje ungt liv i jakt på svar brukar kantas av. 

I denna gestaltning är Anneè Olofsson en arvtagare till minimalisternas sofistikerade enkelhet och popkonstnärernas dragning till reklamens färgglada bildspråk. Rött och blått utgör här signalfärger. Förutom den rent estetiska funktionen finns även en praktisk – konstverket lyser upp trapphuset.

Anneè Olofsson, född 1966, utbildades vid Kunsthøgskolen i Oslo med examen 1997 och har sedan dess ställt ut runtom i världen. Hon arbetar huvudsakligen med undersökande fotografi men skapar också skulpturer, objekt och installationer. Kroppen, dess utsida och insida, utgör ofta ett huvudspår i detta skapande, som inte räds att konfrontera betraktaren med frågor kring saknad, förlust, minnen, åldrande och död.