Kämpetorp, Älvsjö

Konstnär David,Taylor
År 2020
Plats Älvsjö
Teknik/Material Stål
Beställare Sisab
Konstprojektledare Päivi Ernkvist
Koordinater lat: 59.2838037 long: 17.9974935

Utomhusmiljö är av vital betydelse för varje skolas sociala liv. Kämpetorpsskolan har fått en ny utomhusscen för kon ­ serter, skolavslutningar, teaterspel och liknande aktiviteter.

Konstnären och formgivaren David Taylor har skapat ett verk som förenar den praktiska funktionen med den konstnärliga kvaliteten. Hans gestaltning Stage stämmer också överens med arkitekternas vision om skolgården som helhet. I konstruktionen använde David Taylor grafiska referenser till såväl den äldre byggnaden som den nya arkitekturen som definierar platsen. Formen av Paul Hedqvists pyramidtak från det stora huset har återskapats i scenens entré. Huvudmateri ­ alet är här varmgalvaniserad HEA -balk och lackad, korrugerad plåt, vars veck bildar ett linjärt mönster.

Golvet är belagt med en ljus terrazzoplatta. Ett träd, som länkar gestaltningen med naturen omkring, finns i scenens östra del. Med sina geometriska former och lockande färger utgör Stage en visuell magnet, en abstrakt skulptur som ramar in de händelser som scenen är ämnad för. David Taylor, född 1966, är utbildad vid Konstfack. Han arbetar huvudsakligen med objekt och konstnärliga föremål där funktion och estetisk idé förenas. I formspråket eftersträvar han ett lekfullt anslag och utgår gärna från överraskande materialkombinationer.

David Taylor arbetar både med konstnärligt präglade bruksföremål och offentliga gestaltningar i stora format. Han är representerad på Nationalmuseum i Stockholm, Röhsska museet i Göteborg, Design Zentrum, Nordrhein Westfalen, Tyskland med flera.