Kvarteret Algoritmen, Hagastaden

Konstnär Siwe Sam
År 2021
Plats Hagastaden
Teknik/Material Glas, Aluminium, Keramik
Konstprojektledare Susann Brännström
Koordinater lat: 59.3485893 long: 18.0377119

Cykelgränd, en lång korridor under gården i kvarteret Algoritmen, är en komplicerad interiör med flera funktioner. I det smala, avlånga utrymmet finns dörrar till cykelrum, tvättstugor, ett restaurangkök, en hiss med mera. Sam Siwes gestaltning i flera delar fångar på ett konstnärligt sätt upp platsens speciella karaktär och binder allting samman i en enhetlig installation.

För väggarna i Cykelgränd har Siwe skapat keramikreliefer i handgjort, glaserat kakel. I tre vitriner, även de monterade i väggarna, finns aluminiumskulpturer som gestaltar mötet mellan teknik, natur och människa. Bland motiven finns blommor och svampar som växer ur olika apparater, till exempel mobiltelefoner.

Belysningen i vitrinerna består av unika lampor utförda i handblåst glas. Handledarna vid rampen i Cykelgränd har i sin tur försetts med handgjutna aluminiumhållare. Den praktiska funktionen förenas med ett konstnärligt syfte. De förbipasserande, på väg hem eller hemifrån, hamnar i ett gallerirum där de erbjuds en konstupplevelse.

Sam Siwe, född 1985, är utbildad på Konsthögskolan Valand i Göteborg och Städelschule, Staatliche Hochschule für Bildende Künste i Frankfurt am Main, Tyskland. Han har ställt ut på Stedelijk Museum i Amsterdam, Oldenburger Kunstverein i Tyskland, Galerie Kunstbüro i Wien med flera.