Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Kvarteret Prästgårdshage, Solberga

KonstnärKarilampi Ilja
År2021
PlatsSolberga
Teknik/MaterialAluminium
KonstprojektledareSusann Brännström
Koordinaterlat: 59.2804255 long: 18.005101

Familjebostäder har byggt nya studentbostäder i Solberga. Ilja Karilampis konstnärliga gestaltning på fasaden vid entrén speglar vår tid, förbinder interiören med exteriören och är ett signaturverk för ett område som präglas av ungdomskultur.

Vår samtid lämnar starka avtryck i Ilja Karilampis konst. Utbildad i Tyskland och i Sverige har Karilampi rört sig i olika internationella sammanhang och är verksam på den globala konstscenen. Han hämtar sina intryck huvudsakligen i urbana miljöer i olika världsdelar. Samtiden är dock bara en fond för Karilampis personliga tolkning av verkligheten. Här anar man konstnärens komplexa förhållningssätt till teknikens till synes obegränsade möjligheter. Karilampi både bejakar och ställer kritiska frågor om vår tid, där digitala hjälpmedel såväl möjliggör som förhindrar samspelet människor emellan.

Hans verk i kvarteret Prästgårdshage består av flera delar. Motiven i de laserskurna silhuetterna anknyter till vårt moderna liv och föreställer det som vi dagligen använder: hörlurar, appar, nycklar, mynt och pennor. Den berättande titeln När jag gick hemifrån bar jag på allt som behövdes är nyckeln till verket. I ett stiliserat formspråk och i klara och starka färger skickar Karilampi en varm, humoristisk hyllning till det vardagliga.

Ilja Karilampi, född 1983, är utbildad vid Städelschule i Frankfurt och vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Han pendlar fritt mellan olika konstnärliga tekniker och uttryck, både traditionella och högst experimentella. Karilampis konst, som en remix av tecken, symboler och röster, refererar ofta till populärkulturen, modern teknologi och det obegränsade bildflöde som vi på gott och ont dagligen översvämmas av. Ilja Karilampi har ställt ut på galleri Erik Nordenhake i Stockholm, Revolver i Oslo, MoMA PS1 i New York med flera. Han har även skapat offentliga gestaltningar för Rannebergen i Göteborg och för KTH KI i Huddinge.

Karilampi Ilja, 2021, Solberga, Aluminium, Susann Brännström