Kvarteret Spelbomskan, Vasastan

Konstnär Isaksson, Hans
År 2018
Plats Vasastan
Teknik/Material Aluminium, Gjutjärn
Beställare Fastighetskontoret
Konstprojektledare Paola Zamora
Koordinater lat: 59.3431102 long: 18.0526293

Hans Isakssons konstnärliga gestaltning Fruktstund för Spelbomskan 13 består av sex skulpturer i gjutjärn och aluminium. Det tydliga formspråket integrerar skulpturgruppen med den omgivande arkitekturen och landskapet.

Spelbomskan 13 uppfördes 1929 för Biokemiska forskningen vid Stockholms högskola och har använts som kontorsbyggnad. Byggnaden ingår i det vetenskapliga centrum som området kring Observatorielunden har utvecklats till från sent 1800-tal och framåt. Under de senaste åren har Spelbomskan 13 byggts om till grundskola för årskurserna 7–9.

Inspirationen till verken kommer från de kända scenerna i Walt Disneys animerade version av Djungelboken av Rudyard Kipling. När Baloo undervisar Mowgli i överlevnadskonsten visar han hur man balanserar frukter på den ena klon för att sedan äta upp dem. Det handlar såväl om vänskap och lek som om komplicerade bokstavliga och symboliska balansakter som kräver tålamod och skicklighet och som förbereder en på eventuella misslyckanden. 

Tingens förgänglighet, bräckliga konstruktioner och staplandet av runda, amorfa former i olika storlekar har ofta fascinerat Hans Isaksson. Motiven återkommer också i hans skulpturgrupp för Spelbomskan. På en sockel av bohusgranit har konstnären placerat en trave med 13 frukter i gjutjärn. Konstverket riktar sig muntert mot skyn. Mindre skulpturer finns integrerade med de platsbyggda sittbänkarna, ritade av Cedervall arkitekter. Bananklasar som ett arabeskmönster återkommer i två galler/spaljéer, sandgjutna i aluminium. Äpplet, kunskapens frukt, i gjutjärn med runda magneter runt om har placerats i en av nischerna inne i skolans entré. 

Hans Isaksson, född 1962, gick ut Konstfack 2000. Hans främsta konstnärliga uttryck är skulptur men hans skapande omfattar även måleri, hantverk och installation.