Kvarteret Strandviolen, Hässelby

Konstnär Nordberg​, Linnea, Hansson, Hertha, Carlsson, Jan Albert
År 2018
Plats Hässelby gård
Teknik/Material Olja, Akryl
Beställare Micasa
Konstprojektledare Susann Brännström
Koordinater lat: 59.3832532 long: 17.8053546

Fastigheten Strandviolen 6 i Hässelby villastad används som en ny gruppbostad (ett LSS-boende) för personer med olika typer av funktionsnedsättning. Här finns sex lägenheter med ett gemensamt allrum och en korridor. Stockholm konst kom tillsammans med Micasa Fastigheter överens om att istället för att arbeta med byggnadsintegrerade verk göra ett så kallat riktat inköp av konst. Verken har placerats i de allmänna utrymmena. Konstnärerna och deras verk har valts med hänsyn till gruppboendets karaktär. Syftet är att konsten just i detta fall skulle bidra till skapandet av en trivsam, levande men också lugn miljö för alla som vistas här.

Hertha Hansson (f. 1980) tar betraktaren med på en upptäcktsfärd genom pappersarkets obegränsade möjligheter. Hennes bildsvit Årstider 1–5 (2017), i akryl på papper, växlar mellan olika färgtemperaturer. Den orangeröda färgen glöder, den blåa svalkar. Här finns en ordlös berättelse om vårens grönska och vinterns is. Målningarna vibrerar av subtil energi.

Linnea Nordberg (f. 1958) skapar i olja på pannå. Hennes vackra landskapsmålningar i intimt format har frigjort sig från realismens stränga krav och har kommit till som ett resultat av en upplöst penselskrift. Det antyds mer än avbildas i dessa vyer. Målningarna förmedlar lyriska stämningar och naturens själ i jordnära färger som växlar mellan varmt och kallt. 

Vid entrén placeras även ett verk av Jan Albert Carlsson (f. 1956). Hans olja på duk pendlar mellan ljusa och mörka färgtoner. Konstnären gestaltar en miljö där natur och kultur möts på ett skarvlöst sätt. Mitt i ett bergslandskap finns ett hus med en glasfasad som ger betraktaren en fri insyn till interiören. En grupp människor, kanske vänner, samlas kring ett bord. Över helheten, såväl naturen som interiören, vilar ett serent lugn.