Med risk att försvinna

Konstnär Hedman, Hanna
År 2016
Plats Söderort
Teknik/Material Plåt
Beställare Sisab
Konstprojektledare Päivi Ernkvist
Koordinater lat: 59.2781716 long: 18.1296375

Ett långt och svängt staket med rödlistade djur och växter möter barn och besökare framför förskolan Grönmossen på Emågatan. Smyckekonstnären Hanna Hedman har skapat ett detaljrikt mönster som fångar ögats uppmärksamhet men också kräver tid för att alla former ska framträda.

Utgångspunkten för Hanna Hedmans (f. 1980) verk är djur- och växtarter som hotar att försvinna från Sverige. Situationen är dyster för många arter och konstnären vill att verket ska vara en kommentar till detta. 

Det halvannan meter höga staketet av laserskuren och lackerad plåt har ett detaljrikt myller av mönster som flätas i varandra.

– Min önskan är att skapa en ingång till en fantasivärld i stället för något som håller barnen inlåsta från världen utanför staketet. Jag hoppas att barnen ska upptäcka nya former och hitta på nya historier varje gång de tittar på staketet.

Hanna Hedman har blickat utåt på detaljrikedomen och ornamentiken hos mönster i islamska länder men också inspirerats av mönsterteckningen hos olika djur. Staketet kan också vara en ingång till ett samtal om Sveriges arter och om hur vi kan minska förlusten av biologisk mångfald.

Också Grönmossen är en konceptförskola (sid 10), där konsten bygger på en grundidé som utformas i flera versioner. Hanna Hedman har tidigare gjort ett staket för förskolan Zinket i Vällingby. I Bagarmossen är staketet längre och har fått ett rundat hörn. Dessutom finns här markbelysning som gör staketet till en upplevelse för de kringboende även kvällstid.

Förskolan har entusiastiskt tagit emot Hanna Hedmans verk och tankarna bakom det. Hennes bildvärld har kommit att prägla förskolan så att avdelningarnas namn kommer från hennes berättelser om djur och växter.