Molnportik; Fallande Äpplen; Regnbågsfamilj

Konstnär Bigert & Bergström
År 2014
Plats Södermalm
Teknik/Material Glas, Stål, Ljus
Beställare Sisab
Konstprojektledare Frida Cornell
Koordinater lat: 59.3055848 long: 18.1076083

Bygglovet för Lugnets skola överklagades till högsta instans innan första spadtaget kunde tas 2012. Samma år inleddes arbetet med konsten, som är helt integrerad med skolhuset (AIX Arkitekter).

Konstprogrammet tog utgångspunkt i skolans motto: Lugnets skola – en mötesplats för stora och små. Eftersom SISAB här ville uppföra Stockholms första miljöcertifierade skolhus blev det extra viktigt att ta hänsyn också till arkitekturens miljöprofil.

Konstnärsduon Bigert & Bergström (Mats Bigert, f. 1965 och Lars Bergström, f. 1962), erkänt skickliga i att gestalta komplexa koncept, inbjöds till uppdraget. De valde att göra tre konstverk, som alla bygger på nyfikenhet, fantasi och barns utåtriktade blick. Flikar, skikt och speglingar är förenande drag. Likt kunskapen som förmedlas i skolan, är konsten en värld med många lager att upptäcka.

Det första verket möter i entréportalen till skolgården, där ljuslådor bildar en kuliss av sommarmoln. Ett tillmötesgående av verksamhetens önskemål om en ljusare skolentré.

Innanför huvudentrén följer nästa verk. Tre gigantiska äpplen i rostfritt, delvis polerat stål hänger i ljusgården, öppen genom byggnadens alla fyra våningsplan. I takt med rörelsen genom huset är äpplena mer eller mindre uppätna – i sammanhanget en symbol för kunskapsackumulering.

I matsalen, slutligen, står en skulptur av regnkläder i olika storlek; en regnbågsfärgad, garderobsliknande ålderstrappa med plagg för F­3­skolans alla barn och vuxna. Verket ger associationer till mångfald, klimat och vatten, både som förödande kraft och livgivande element.

”För barn är varseblivningen fortfarande flexibel. Vi vill gärna förmedla känslan av att denna egenskap är något viktigt att hålla fast vid livet igenom”, förklarade konstnärerna i sitt skissförslag.