Muralmålning, Rågsved

Konstnär Rygaard,Linnea
År 2017
Plats Bandhagen
Beställare Stockholm konst, Familjebostäder
Konstprojektledare Frida Cornell
Koordinater lat: 59.255074 long: 18.0312566

Med 200 liter färg i sex nyanser av blått förvandlade Linnea Rygaard (f. 1990) den 150 kvadratmeter stora gavelväggen på Stövargatan 71 i Rågsved till ett konstverk, en målning som knyter an till 1950-talets geometriska mönster.

Familjebostäder arbetar med konst som ett led i att skapa en god boendemiljö. Förra året genomfördes bolagets första muralmålning på en vägg i Farsta, även då i samarbete med Stockholm konst.

Här i Rågsved gjorde Linnea Rygaard sin första målning på en husfasad. Hennes målningar är ofta stora men hon har inte tidigare arbetat i det här formatet.

Motivet är abstrakt samtidigt som det är föreställande genom de arkitektoniska elementen som med centralperspektivets hjälp bildar en helhet. Hon har lånat detaljer från husen omkring, vridit och vänt på dem.

Sex nyanser av blått används, från en djup midnattsblå till en ljus, nästan vit ton.

– Blå är en kall färg som ofta markerar avstånd i en målning, och jag ville åt en känsla av rymd som kunde kontrastera mot det strikta motivet, säger konstnären.

Området kring Stövargatan har redan gjorts vackrare genom att de boende planterat utanför portarna och ungdomar skapat mosaikväggar på miljöstugorna. Gavelväggen ligger vid en trappa ned mot gångvägen från tunnelbanan och målningen dyker upp som ett smycke för den som närmar sig.