Mysko!; Här bor vi!; Stubbe

Konstnär Robertsson, Jakob
År 2014
Plats Söderort
Teknik/Material Trä, Metall
Beställare Sisab
Konstprojektledare Päivi Ernkvist
Koordinater lat: 59.2782902 long: 17.8945302

Bygget av förskolor är ibland så kostnadseffektivt att det är svårt att få pengarna till konsten att räcka till. När fyra nya förskolor av samma grundmodell skulle byggas i Skärholmen föreslog Stockholm konst därför att en konstnär skulle få gestalta två förskolor.

Jakob Robertsson (f. 1971), keramiker i botten, fick det konstnärliga gestaltningsuppdraget för förskolorna på Frimurar­vägen, Bredäng, och Stångholmsbacken, Skärholmen. I båda har han genom upprepningens estetik skapat ett tema med variationer. Varje förskola har fått konst i sina två olika entréer, och på varje förskolegård står en skulptur i blästrad, pulverlackad aluminium. De tre verken förenas av en gemensam berättelse som barnen fritt kan associera kring.

På Stångholmsbacken hänger i den ena entrén ett konstigt slags getingbo, en skulptur med tydliga mönster. Materialet är kaplastavar, ett slags tunna, lätta trästavar som många förskolebarn leker och bygger med. Men vilket underligt djur har byggt det här mysko boet? I nästa entré finns svaret. Eller? Fågeln, uppflugen i ett träd, är samtidigt en väggrelief av kaplastavar som sträcker sig hela vägen genom entréns generösa ljusbrunn. På gården utanför står en stubbe av aluminium, som först modellerats i lera och sedan gjutits och blästrats. Var det här trädet som gjorde trädet i entréhallen möjligt?

Barnen kan både utomhus och inomhus själva fantisera och bygga vidare på konsten med kaplastavar som finns i rikligt mått på båda förskolorna. Där stimulerar konsten inte bara barnens fantasi och kreativitet utan också någonting mer. Som en av förskolepedagogerna i samrådsgruppen uttryckte det:

– Det är roligt att barnen känslomässigt kan uppleva att mate­rial som de själva jobbar med också har ett värde.