Östermalmshallen, Östermalm

Konstnär Arvidsson Leontine
År 2021
Plats Östermalm
Teknik/Material Brons
Beställare Fastighetskontoret
Konstprojektledare Dan Wirén
Koordinater lat: 59.3359379 long: 18.0778249

Leontine Arvidsson har skapat en konstnärlig gestaltning som är monterad i taket i passagen mellan Östermalmshallen och innergården till Villa Dagmar – Hotel Diplomat. Konstverket tar avstamp i värdet av det som kasserats. Den skulpturala installationen i flera delar heter Bäst före: torsdagen den 12 mars 2020.

Formerna kommer från de betongklumpar och armeringar som frigjordes under fastighetens renovering. Konstnären har tagit vara på delar av den åldrade konstruktionen som betvingats av den fysiska kraften från redskap och maskiner under rivningsprocessen. Därefter har den oregelbundna formen gjutits i brons. En speciellt anpassad ljussättning skapar skuggspel som är en viktig dimension av verket. I ett distinkt formspråk har Arvidsson skapat ett konstverk, där det gamla får leva kvar i det nya.

Leontine Arvidsson, född 1974, är utbildad vid bland annat Stockholms Filmskola 1995–1996 och vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm 2009–2014. Hon har även gått dansutbildning och just dans har påverkat hennes bildspråk på ett särskilt sätt. Arvidsson har arbetat med olika material och tekniker. Hon har blivit känd för sina abstrakta gestaltningar i armeringsjärn, som bänts, vridits och krökts för att slutligen förvandlas till svävande skulpturer. På samma sätt som tecknare drar streck efter streck på papper besitter Arvidsson förmågan att teckna i luften.