Östermalmshallen, Östermalm

Konstnär Fänge,Jens
År 2021
Plats Östermalm
Teknik/Material Brons
Beställare Fastighetskontoret
Konstprojektledare Dan Wirén
Koordinater lat: 59.3359379 long: 18.0778249

För södra väggen i passagen mellan Nybrogatan och Villa Dagmar har Jens Fänge skapat sex patinerade bronsreliefer med inslag av måleri. Utgångspunkten var enkla wellpappkartonger som dagligen hanteras i saluhallar. Idén var att förvandla ett prestigelöst, förbrukat vardagsmaterial till ett unikt konstnärligt objekt i beständigt material och med estetisk kvalitet.

Kompositionen är huvudsakligen abstrakt men kompletteras med figurativa, berättande sekvenser. Titeln Hertigens kartonger anknyter till Erik Beckmans experimentella roman från 1965. Som Beckman i ord, skapar Fänge fragmentariska berättelser i bild, ett collage av betydelser.

Jens Fänge slog igenom i mitten av 90-talet med figurativa målningar i ljusa pasteller med stark karaktär. Med tiden förändrades hans färgpalett och den går idag mer mot ockra och jordnära toner. Från dukens platta yta har Fänge gått över till alltmer plastiska gestaltningar. Målningarna har förvandlats till assemblage – underfundiga kompositioner där det figurativa och abstrakta får leva sida vid sida.

Jens Fänge, född 1965, är utbildad vid Hoveskous målarskola 1987 och på Valands konsthögskola 1989–94. Han har ställt ut på Göteborgs konstmuseum, Moderna Museet och Bonniers konsthall i Stockholm, Museet for samtidskunst i Oslo med flera. Sedan 2017 är Jens Fänge ledamot av Kungl. Konstakademien.