Pekväggen

Konstnär Ahmed Backström, Siri, Cyrén, Karin
År 2015
Plats Söderort
Teknik/Material Akryl, MDF
Beställare Sisab
Konstprojektledare Päivi Ernkvist
Koordinater lat: 59.3855749 long: 17.9302989

När Stockholm konst föreslog konstnärerna Siri Ahmed Back- ström (f. 1980) och Karin Cyrén (f. 1984) för den konstnärliga gestaltningen av Knutbygårdens förskola (tillbyggnad, Liljewall Arkitekter), blev personalen förtjust! De var väl bekanta med illustratörerna som var och en för sig skrivit böcker som älskas av barnen. När konstnärerna ck uppdraget hade dessutom deras första gemensamma bok Vem hämtar vem? just kommit ut.

Men det är skillnad på att skapa bildberättelser i bokform och att – som här – berätta på en lång, fullskalig vägg. En rad tek- nik- och materialfrågor måste lösas och personalen var mycket bestämd i önskemålet att konsten skulle kunna användas inter- aktivt av barnen på de fem förskoleavdelningarna.

Höll barnen med? Konstnärerna arrangerade en workshop med förskolans fyraåringar som ck uppdraget att genom en dörröppning, skapad av ett dubbelvikt papper, kika in i sin fram- tida förskola. Vad ville de skulle nnas där? Barnen svarade: Mycket rosa, glitter, många luckor, ygande dinosaurier och – bussen.

Konstnärernas svar på önskemålen blev en knallrosa vägg, förvandlad till en pekbok med delvis rörliga gurer av bemålad, CNC-fräst MDF-skiva i fem parallella register. Längst ned nns till exempel en katt och en toalett där sitsen går att fälla upp. På rad två kan en isbjörn i en handvändning förvandlas till brun- björn. I takt med att barnen växer och blir större, ser de ett nytt bildlager, riktat speciellt till dem.