Rast

Konstnär Idun Baltzersen
År 2022
Plats Årsta
Beställare Sisab
Konstprojektledare Marie Holmgren
Koordinater lat: 59.3004039 long: 18.0698259

Den konstnärliga gestaltningen Rast, utförd i grafisk betong, är integrerad med skolans fasadvägg. Konstnären Idun Baltzersen har inspirerats av Piero della Francesca (ca 1420–1492), en av ungrenässansens mest tongivande konstnärer. Hennes figurativa gestaltning är en tolkning av en vardag på en skola. Motivet föreställer barn i grupp. Deras kroppsspråk är återhållsamt och de är alla upptagna av och inneslutna i sig själva. Detaljerna i verket hänvisar till den samtida ungdomskulturen.

Det är ingen idyllisk utan en mer verklighetsbetonad atmosfär som genomsyrar Baltzersens känsliga verk. Det monumentala formatet, skiftande positioner och skalförskjutningar ger gestaltningen visuell auktoritet och påminner om den gåtfullhet och komplexitet som skolålder inbegriper.

Idun Baltzersen, född 1987 i Norge, är utbildad vid Kunsthøgskolen i Bergen och Konstfack i Stockholm. Hennes verk har visats i en rad utställningar bland annat på Galleri Magnus Karlsson i Stockholm, Moderna Museet i Malmö och Uppsala konstmuseum.