Sand & vatten

Konstnär Alj Fält, Samir
År 2016
Plats Söderort
Teknik/Material Stål, Gummi
Beställare Fastighetskontoret
Konstprojektledare Päivi Ernkvist
Koordinater lat: 59.2533451 long: 18.1624078

Konstnären och designern Samir Alj Fält tar leken på allvar. För projektet Lekfull skulptur har han gjort en serie maskiner som ger barnen redskap att undersöka och bearbeta badstrandens sand och vatten på flera sätt. Skulpturerna kan framöver kompletteras med nya maskiner med andra funktioner.

Lekfull skulptur är ett stadsutvecklingsprojekt där barnens lek är det bärande i utformningen av stadsrummet. Under sportlovsveckan 2015 arrangerades flera workshopar på Stadsmuseet där barn och konstnärer gemensamt utforskade vad barnen själva önskar sig av konst. Samir Alj Fält (f. 1973) har sedan arbetat vidare tillsammans med barn och ungdomar för att utveckla idéerna, bland annat med byggnationer och aktiviteter på Skärholmens torg.

Konstnären påpekar att skillnaden mellan arbete och lek inte alltid är så stor, och att barn med hjälp av riktiga objekt och verktyg övar både hand och tanke i problemlösande, materialkänsla och förståelse för teknik och naturlagar. Fri och kreativ lek skapar självförtroende, social förmåga och kunskap att ha med sig i livet.

Badplatsen vid sjön Flaten erbjuder arbetsmaterialet, gratis och för återbruk, och Samir Alj Fälts idé är att tillföra fler redskap än hink och spade. Leken utvecklas med skulpturer i form av maskiner – en för att se hur vatten beter sig i rörelse, en annan för att skapa mönster i sand, en tredje för att blanda sand och vatten till olika konsistenser.

Målgruppen är barn i åldern 4–12 år som kan använda maskinerna på egen hand eller tillsammans med andra barn eller vuxna. Skulpturerna är placerade i vattenbrynet och förankrade i ett nedgrävt fundament. Materialet är rostfritt stål, lackat i samma nyans som rostskyddsfärg.