Sex flickor

Konstnär Cronqvist,Lena
År 2016, 1998
Plats Södermalm
Teknik/Material Brons
Koordinater lat: 59.3204125 long: 18.070595

Sex bronsflickor av konstnären Lena Cronqvist har tillfälligt fått sin hemvist på Slussen. Fem av dem står tillsammans på en mobil plattform på Ryssgården vid Stadsmuseet medan en hopprepshoppande tös fått en egen placering i informations-lokalen på Stadsgården 8. 

Projektgruppen för Slussen hade önskat sig fler halvpermanenta konstinslag under arbetet med Slussens framtida utformning. Stockholm konst lovade då att med ett mobilt skulpturalt verk följa byggprocessen och därmed ge stockholmarna en liten försmak av konsten på det framtida Slussen. Utgångspunkten för projektet var att göra något i mindre skala, något högkvalitativt och figurativt, ”balsam för själen i ett mångårigt byggkaos”. 

På kravlistan vid valet av konstnär stod bland annat: väletablerad konstnär som arbetar i skulptural traditionell anda, kvinna, lokal anknytning, gedigen erfarenhet av offentlig gestaltning samt någon som redan har befintliga verk eftersom tiden till genomförande var kort. 

Lena Cronqvist framstod som en given kandidat: boende och verksam på Söder, ett stenkast från Slussen, en av Sveriges främsta konstnärer, både som målare och skulptör, och med många utställningar och gestaltningsuppdrag i bagaget. 

Dessutom hade hon dessa sex 120 cm höga bronsskulpturer, skapade 1998 och några av dem med på Liljevalchs stora Cronqvistutställning hösten 2014. 

De tunna flickorna befolkar Cronqvists universum sedan 1990-talet – trotsiga och självständiga, vanartiga och ofta elaka.

Skulpturgruppen är temporärt flyttad till Katarinahissen.