Sjöängen 1:18; Små sagor

Konstnär Otto, Stefan
År 2014
Plats Västerort
Teknik/Material Trä, Glas
Beställare Sisab
Konstprojektledare Frida Cornell
Koordinater lat: 59.3456532 long: 17.916819

När Stefan Otto (f. 1969) fick uppdraget att göra konst för Sjöängens förskola gjorde han – en modell. Men inte vilken modell som helst. Den är en replik av Sjöängens förskola, byggd i skala 1:18. Det betyder att en meter av verkligheten motsvaras av 5,5 centimeter i modellen som mäter hela 210x210 centimeter. Stommen är av trä och huset monterat på hjul så att modellen går att flytta. Huset saknar tak och har två öppna sidor så att barnen lätt kommer åt att möblera som de vill. Konstnären har kort sagt gjort en taktil lekskulptur där barnen, samtidigt som de leker, kan få en förnimmelse av hur stora eller små de är i förhållande till rummet som de befinner sig i. Där de kan se och koppla hur olika rum hänger ihop, och sekunderna därpå springa som de tänkt sig. Där de kan skapa sig egna vrår, och samtidigt peka ut var viktiga saker i förskolan utspelar sig. Även obehagliga saker.

Om barnens miljö genom skolans arkitektur (Visbyark) inspirerade förskolans första verk, inspirerade barnen själva direkt till det andra. ”Efter att ha sett alla fantastiska barnteckningar under mitt studiebesök blev jag väldigt inspirerad att ta tag i förskolebarnens egna alster och lyfta fram dem som en tydlig del av gestaltningen”, förklarade Stefan Otto under sin skisspresentation.

Sagt och gjort. I dag är några av barnens Små sagor integrerade i förskolans arkitektur, där teckningarna tryckts på glaspartierna som avgränsar lekrummen/allrummen i den L­formade förskolans vingar.

På så sätt fick några av barnen i den nya förskolan också med sig minnen av kompisar från tiden i de tillfälliga lokaler som verksamheten bedrevs i fram till flytten.