Stockholm Konst logo Stockholm Konst

Skillnaden, Helsingfors

KonstnärBrännström, Eva, Lange, Susann
År2019
PlatsHelsingfors
Teknik/MaterialBohusgranit, Stål
Koordinaterlat: 60.1648444 long: 24.9442602

2017 firade Finland 100 år som självständig stat. Som en del av det officiella firandet initierades projektet Två länder – en framtid. Initiativtagare var Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland. Samarbetspartner i Sverige var Stockholm konst. Syftet var att i en konstnärlig gestaltning uttrycka den historiska och nutida gemenskapen mellan Finland och Sverige i ländernas huvudstäder. Den finska konstnären Marja Kanervos verk År Tal invigdes på Engelbrektsplan i Stockholm i augusti 2017. Två år senare, den 13 september 2019, var det dags för installationen av det svenska bidraget – Eva Langes gestaltning Tro Hopp Kärlek vid det nyrenoverade centrala torget Skillnaden i Helsingfors.

Skulpturgruppen består av fyra balanserade delar, Ringen, Lilla runda, Elefanten och Pinnen. Ringen – som livets hjul och den oavbrutna rörelsen. Lilla runda som det kosmiska ägget och summan av allt. Och linjen, som gestaltas i Elefanten och Pinnen – bindande men med möjligheten till en oändlig utvidgning. I Langes konst finns både ögonblickets och evighetens stillhet, både ömhet och styrka. Utgångspunkten är naturens livskraft. Objekten växer fram i gränslandet mellan det organiska och det abstrakta. Trots att inget konstnärligt uttryck är modernt för evigt finns det något i hennes formspråk som trotsar tiden. Det talar med det förflutna och blickar framåt.

Eva Lange, född 1935 i Stockholm, är utbildad vid Konstfack och Kungl. Konsthögskolan. Sedan 1997 är hon ledamot av Konstakademien. Hon har haft en rad utställningar i Sverige och utomlands och är representerad på Moderna Museet, Göteborgs konstmuseum, Museum för Foreign Art i Riga, Lettland, med flera. Som första kvinna belönades Eva Lange med Sergelpriset 2015.

Brännström, Eva, Lange, Susann, 2019, Helsingfors, Bohusgranit, Stål