Skimra, Tindra. Stråla!

Konstnär Disa Rytt
År 2022
Plats Skärholmen
Teknik/Material Spegel, Rostfritt stål
Beställare Sisab
Konstprojektledare Torbjörn Johansson
Koordinater lat: 59.2788754 long: 17.8942431

Lillholmsskolan, uppförd 1968, har under våren 2022 fått två nya byggnader. I samband med detta har Disa Rytt och Tove Kjellmark skapat nya konstnärliga gestaltningar som på varsitt sätt berikar skolmiljön.

I motsats till Tove Kjellmarks föreställande konst arbetar Disa Rytt abstrakt. Hennes gestaltning Skimra, Tindra. Stråla! sträcker sig över två platser i ett av de nya husen. Verket består av ihåliga rektangulära stavar i spegelpolerat rostfritt stål. Det karaktäristiska för Disa Rytts formspråk är att allt utom det mest nödvändiga har skalats bort.

Beroende på betraktarens rörelse genom rummen framträder konstverkets olika färger i ett ljusspel. Formens stringens mjukas därmed upp med färgernas lekfullhet. Verkets utbredning i rummen skapar en känsla av oändlighet och bidrar till upplevelsen av att gestaltningen är sammanflätad med sin omgivning. Betraktaren omsluts av konsten och befinner sig snarare mitt i än utanför den. Här finns inga berättelser. Det handlar snarare om visuella upplevelser, när blicken aktiveras genom konstnärens noga uträknade balansakter i färg och form.

Disa Rytt, född 1984, är utbildad vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Hon är representerad i en rad privata och offentliga samlingar, bland annat i Region Uppsala, Region Skåne, Statens konstråd med flera.