Spring of youth

Konstnär Eskilsson, Tina
År 2010
Plats Västerort
Teknik/Material Stål, Plexiglas
Beställare Sisab
Konstprojektledare Torbjörn Johansson
Koordinater lat: 59.3425709 long: 17.893069

Personalen på Zornvägens förskola visste exakt vad den ville ha: ett konstverk som skulle gå att använda och lära sig saker genom, som skulle vara föränderligt, som gärna fick innehålla vatten och som det gick att upptäcka på flera sätt – olika varje gång.

Konstnären Tina Eskilsson (f. 1960) svarade med att föreslå en interaktiv vattenskulptur i rostfritt stål och plexiglas. Närmare bestämt 15 rostfria kärl i olika storlekar som kan fyllas med vatten och fästas ihop med 21 olika långa plexiglasrör så att skulpturen får olika utseende varje gång den monteras. Och där flera av kärlen har borrade hål så att vattnet kan strila från en bunke till en annan, medan kärlen utan hål svämmar över.

För monteringen och bevattningen står barnen själva. De minsta tränar sina motoriska färdigheter samtidigt som de leker. De lite större tränar automatiskt planering och samarbete när de bygger och vattnar de olika sektionerna, med hjälp av tolv vattenkannor i färgerna rött, blått, grönt, vitt, svart, orange, lime och gult.

Utöver en estetisk upplevelse av form, vatten, rörelse och ljus har verket alltså pedagogiska funktioner som rimmar väl med skolans Reggio Emilia-inspirerade, lära-genom-att-göra-pedagogik.

Medel för konsten möjliggjordes genom bygget av en helt ny förskola i två våningar (Metod arkitekter) med tillhörande skolgård (Cedervall arkitekter). Skolan rymmer nu ett drygt 70-tal barn, 1–6 år gamla. Beroende på befolkningsutvecklingen i området kan den på sikt komma att byggas om till grundskola för dem som är förskolebarn där i dag.