Stockholm Konst logo Stockholm Konst

T I P I

KonstnärRollof, Ulf
År2013
PlatsSöderort
Teknik/MaterialGlas, Metall
KonstprojektledareTorbjörn Johansson
Koordinaterlat: 59.3033495 long: 18.0091227

På Kastanjens gård står tre lysande tält. Ett rött, ett blått och ett grönt. De har placerats högst upp på en bergsknalle, inbäddad i grönskan från klätterhortensia, murgröna och kaprifol. Inspiration är ett barndomsminne, återuppväckt av mötet med ett litet indiantält i ett leksaksmuseum i Buenos Aires, Argentinas huvudstad. En típí, av dakota-språkets ord för de konformiga tält prärieindianerna länge använde som bostad.

Konstnär är Ulf Rollof (f. 1961), lika känd för sina sinnrikt konstruerade rörliga skulpturer som för sitt mångåriga intresse för indianska kulturer, vilket ofta kommit till uttryck i hans konstnärskap. Så också här.

Det konstnärliga gestaltningsuppdraget föranleddes av en ombyggnad från servicehus (arkitekt: EGÅ arkitektkontor 1980–81) till studentbostäder, vård- och omsorgsboende samt förskola (ombyggnadsarkitekt: Stadion Arkitekter). Till förutsättningarna hörde därför att konstverket måste kunna tala till flera olika åldersgrupper, och helst också vara synligt även för dem som inte själva kan ta sig ut på den av röda tegelhus kringbyggda gården.

Konstverket infriar alla dessa förhoppningar och fungerar dessutom som utflyktsmål för förskolebarnen. Tälten blir således både en bild och en miljö där flera generationer genom lekens, fantasins och minnets hjälp kan spinna berättelser om nuet, det förflutna och framtiden.

För Ulf Rollof påminner típín också om inkörsporten till hans eget konstnärskap, djupt påverkat av tiden som ung utbytesstudent i en stad på gränsen mellan USA och Mexiko, präglad av flyktingströmmar, arbetskraftsinvandring, död och drömmar. Ett konstnärskap som ”sedan starten 1978 har handlat om konflikten mellan ursprungskultur/naturbaserad kultur kontra konsumtionskultur/teknikbaserad kultur”, som han skriver i sin skisspresentation.

Rollof, Ulf, 2013, Söderort, Glas, Metall, Torbjörn Johansson